Kinezi odustaju od gradnje autoceste Banja Luka – Doboj

Kineska građevinska kompanija CRBC definitivno neće graditi autocestu Banjaluka – Doboj jer su probili sve rokove za potpisivanje ugovora o poslu čija je vrednost 400 miliona eura, objavio je dnevnik Press.

Polovicom listopadu je Dušan Topić, direktor “Autoputeva RS”, najavio da se odobrenje kredita kineske banke EXIM od 401 milijuna eura za izgradnju autoputa Banja Luka – Doboj se očekuje najkasnije za dva tjedna, no očito je s financiranjem nešto zapelo.

Krajem kolovoza, kada je potpisan predugovor o izgradnji autoceste, koja bi putovanje od Banje Luke do Doboja skratili za jedan sat, bilo je najavljeno da bi odobrenje kredita uslijedilo za dva mjeseca.

Prije toga Vlada RS je posao pokušala sklopiti s austrijskim “Strabagom”, koji bi dobio koncesiju, a zauzvrat se RS ne bi morala zadužiti. No, “Strabag” je morao odustati od posla, jer mu nijedna banka nije željela odbriti kredit, i to stoga što mu je koncesija dodijeljena izravnom pogodbom, Vlada RS je u svibnju 2010. godine u Pekingu potpisala Memorandum s CRBC-om, čiji je jedini uvjet bio da financiranje izgradnje autoputa bude kreditnim sredstvima, a ne putem koncesije.

Planirano je da će radovi na izgradnji početi u rano proljeće sljedeće godine, a Kinezi su sami obećali da će autocestu pustiti u promet 1. srpnja 2014. godine, na dan Komunističke partije Kine. [Doznajemo.com]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*