Korak ka autonomiji: Otvoreno prvo predstavništvo Sandžaka u svijetu

U švedskom gradu Göteborgu u subotu je otvoreno prvo predstavništvo Sandžaka u svijetu, čime su najave Narodnog vijeća Sandžaka da je ova regija počela borbu za svoju autonomiju dobile i svoju službenu potvrdu, piše Dnevni avaz.

Na prigodnoj svečanosti potpisan je sporazum o otvaranju predstavništva, čije ključeve je poznati borac za autonomiju Sandžaka Ferid – Ferko Santić.

Na potpisivanje sporazuma je iz Novog Pazara došao Sead Šaćirović, predsjednik Izvršnog odbora Narodnog vijeća Sandžaka, a glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić održao je predavanje u kojem je osim vjerskih tema govorio i o aktuelnoj problematici Bošnjaka u matici BiH, kao i izvan nje.

“Mi smo u svom proglasu za vraćanje autonomije Sandžaku najavili otvaranja predstavništva u Bruxellesu i Washingtonu kao najvažnijim središtima moći, na čemu intenzivno radimo, ali nam je izuzetno drago da su Bošnjaci Skandinavije preduhitrili naše napore i otvorili prvo predstavništvo ovdje”, izjavio je Sead Šaćirović.

Džebrail Bajramović, predsjednik džematskog odbora u Göteborgu, kaže da je na ideju o otvaranju predstavništva došao slušajući Milorada Dodika. “Njegova priča o potrebi i pravu vezivanja bh. Srba sa maticom, usprkos genocidu koji su počinili u našoj domovini natjerala me je na razmišljanje o tome kako i BiH premalo vodi računa o Bošnajcima Sandžaka i borbi za njihova prava”, rekao je Bajramović.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*