Korupcijska afera trese Sloveniju, priveden nesuđeni premijer Zoran Janković

Slovenski kriminalisti od jutros pretražuju kuću ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, njegovih sinova Jure i Damjane, te još 21 lokaciju u gradu, a zapečatili su i urede gradske uprave zbog čega zaposleni ne mogu na svoja radna mjesta.

Kako javljaju slovenski mediji, privedeno je šest osoba, a prema neslužbenim informacijama do kojih su došle Finance, među njima je sâm gradonačelnik Zoran Janković.

Kako je priopćila policija, pretrage i privođenja dio su predistražnog postupka u kojem se prikupljaju podaci povezani s više kaznenih djela s područja gospodarskog kriminala i korupcije. Neslužbeno je riječ o aferama s prodajom zemljišta i gradnjom sportskog centra Stožice.

Janković je utemeljitelj i vođa stranke Pozitivna Slovenija koja je na posljednjim parlamentarnim izborima izborila relativnu pobjedu, pa se očekivalo da će Jankoviću postati novi slovenski premijer.

Ipak, nije mu pošlo za rukom domoći se te funkcije – među parlamentarnim strankama nije uspio naći partnere za sastavljanje parlamentarne većine, pa je na premijersku dužnost izabran Janez Janša, kojega se poduprle stranke desnog centra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*