Kosor i Čović potpisali sporazum o partnerstvu

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i predsjednik HDZ-a BIH Dragan Čović danas su u Zagrebu potpisali sporazum o partnerstvu i međusobnoj suradnji dviju stranaka. “Dvije sestrinske stranke članice su Europske pučke stranke, a suština je da će zajedničkom suradnjom podupirati sva nastojanja da BiH uznastoji na svom euroatlantskom putu. Učinit ćemo to i u susret izborima u BiH, a jedna od okosnica sporazuma je i potpora za jedinstvenu BiH, za tri konstitutivna naroda s jednakim pravima svih građanki i građana BiH”, izjavila je Jadranka Kosor i najavila da će dvije stranke postignut sporazum vrlo skoro i nadograditi.
“I u razgovorima koje sam nedavno vodila u SAD-u posebno sam potporu Republike Hrvatske i Vlade dala euroatlantskom putu BiH, što je bilo izvrsno primljeno kod naših saveznika i prijatelja u SAD-u. O tome sam govorila i na večeri s predsjednikom SAD-a Obamom kada sam istaknula kako je važno da BiH dobije akcijski plan za NATO. Vidjeli ste da se uskoro nakon toga to i dogodilo”, istaknula je Kosor.
Čović je potpisivanje sporazuma ocijenio posebnim danom za HDZ BiH te povijesno jednako važnim kao i kada se prije 20 godina stranka osnivala.
“Vjerujem da smo otvorili potpuno novu stranicu povijesti za Hrvate u BiH. To je suštinska poruka i zbog povijesne važnosti koji predstoje u listopadu u BiH, kada HDZ BiH mora uvjerljivo dobiti izbore da bi nakon toga ustavno jednakopravno sjeli za stol s ostalim narodima i svim građanima BiH te dogovorio ustavna rješenja za BiH”, izjavio je Čović.
Dodao je i kako su nedavno snažno poduprijeli dogovor postignut o ustavnim promjenama u Hrvatskoj jer ne žele biti bilo kakva prepreka na putu Hrvatske u euroatlantske integracije.
Iz HDZ 1990 danas je najavljeno da bi i ta stranka uskoro trebala potpisati sporazum s HDZ-om. “Ranije dogovoren sastanak za prošlu srijedu, 26. svibnja, vodstava HDZ-a 1990 i HDZ Republike Hrvatske u Zagrebu nije održan zbog, u međuvremenu, novonastalih obveza sudionika. Novi sastanak je planiran za sljedeći tjedan, a tema sastanka je nastavak razgovora o suradnji koji bi trebao rezultirati i potpisivanjem sporazuma o suradnji”, stoji u priopćenju HDZ-a 1990.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*