Kosor i Josipović: Objava registra je udar na sustav

Hrvatski državni vrh osudio je objavu djelomičnog registra branitelja, ističući da je riječ o udaru na pravni sustav.
“Naša je ocjena da je riječ o uratku paraobavještajnog podzemlja i Vlada to neće tolerirati”, izjavila je premijerka Jadranka Kosor, naglašavajuci da jako zadovoljna što to stajalište dijelim s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem. Josipović, koji inače zagovara objavu Jedinsvenog registra branitelja, je na molbu novinara da komentira objavu dijela registra, istaknuo kako je riječ o nasrtaju na pravnu državu. “Zalaganje za objavljivanje registra branitelja ne znači da se to smije raditi na crno i na divlje, mislim da je riječ o jednom nasrtaju na pravnu državu i to nije dobro”, rekao je Josipović.
Premijerka Kosor je potvrdila da se zbog nelegalne objave registra sastala s predsjednikom Josipovićem. Izjavila je da se provode i istrage unutar nadležnih ministarstva, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, kao i Ministarstva obrane. “Sigurna sam da ćemo to brzo istražiti i tražim osobno, kao predsjednica Vlade, imena onih koji su otuđili neke podatke koji su bili temelj za izradu Registra hrvatskih branitelja, ali nisu bili sam Registar. To je vlasništvo Republike Hrvatske i nitko ne može protuustavno i protuzakonito objavljivati bilo koji podatak koji je zaštićen”, istaknula je Jadranka Kosor i dodala da očekuje brzu i učinkovitu istragu u pronalaženju odgovornih osoba i njihovo kažnjavanje.
Potvrdila je novinarska nagadanja da je podatke, po svemu sudeći, otuđila osoba u samom sustavu te dodala: “Ali priča je puno ozbiljnija nego što se to može na prvi pogled činiti. No mi ćemo pokazati što znači kad pravna država funkcionira. Sigurno da nije slučajan pokušaj objave Registra, odnosno onoga što ti podaci sačinjavaju, upravo jučer. To sasvim sigurno nije slučajno, stavite to u kontekst i nekih današnjih događaja. Podzemlje radi, ali radi i pravna država koja će vrlo brzo pokazati što može kada se apsolutno cijeli sustav ujedini zbog nekog projekta kao što je ovaj.”
Zoran Milanovic, predsjednik SDP-a, izjavio je da u nije drago što je “registar objavljen na način koji je protivan zakonu”, ali je dodao kako “iskustvo pokazuje da je to sudbina svih loših zakona”. “Nažalost, Vlada se boji javnosti i nepotrebno te podatke želi skrivati od nje”, rekao je Milanović u izjavi novinarima pred središnjicom SDP-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*