Kosor i Josipović u sukobu: “Crvena Hrvatska” zasjenila životne teme

Tradicionalna tamburaška manifestacija Zlatne žice Slavonije održana u subotu u Požegi poslužila je kao okidač za novi sukob između predsjednika Republike Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor, a predizbornu kampanju, koja neslužbeno već traje, okrenula u drugom smjeru. Josipović je naime kao svog izaslanika u Požegu poslao saborskog zastupnika Igora Dragovana, koji je i glavni tajnik SDP-a i voditelj izbornog stožera Kukuriku koalicije. To je za HDZ bio argument da se Predsjednik uoči izbora svrstao na stranu svoje bivše stranke.

Nije trebalo dugo da se iz arhiva izvuče Josipovićeva nespretna izjava o tome da Hrvatska treba »pocrvenjeti«, što je poručio nakon prvog kruga predsjedničkih izbora 2009., imajući tada na umu nešto drugo od onoga što su mu konkurenti nastojali prišiti optužujući ga za pokušaj obnove komunizma.

Premijerka je u nedjelju kazala da Josipovićevo slanje Dragovana kao izaslanika govori o tome da se Predsjednik »polako, ali sigurno svrstava na čelo kolone Kukuriku koalicije«, iako bi u kampanji trebao biti neovisan. »Ovo je simptomatično jer bismo u konačnici mogli zaključiti da bi to bilo jako loše za demokraciju u Hrvatsku, da se ostvaruje polako, ali sigurno puzajući projekt ‘crvene Hrvatske’. A to je nešto što mi ne možemo prihvatiti«, dodala je Kosor.

Uslijedio je Josipovićev oštar odgovor da se Hrvatska crveni od bijede, nezaposlenosti, pada investicija i mizernog rasta BDP-a, a da je za sve te probleme mjerodavna Vlada.

»Posebno u predizbornoj godini očekujem i od premijerke i od oporbe, koja se bori za povjerenje građana, da se koncentriraju na važne stvari, na gospodarstvo, jer ih to narod pita i to očekuje, a ne da broje je li izaslanik na nekom festivalu ili konjičkom natjecanju iz ove ili one stranke. Molim, koncentrirajmo se na važne stvari«, apelirao je Josipović.

Dio političkih analitičara ocijenio je da HDZ lansiranjem priče o »crvenoj Hrvatskoj« pokušava reciklirati kampanju iz 2007., kad je birače plašio opasnošću od dolaska »komunista« koji će ukinuti vjeronauk u školama, što mu je pomoglo u privlačenju desnog biračkog tijela. Kao dio iste strategije smatraju se i premijerkine polemike sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i njezino slanje pozdrava generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, no u HDZ-u kažu da se ne radi ni o kakvom strategiji, nego se jedino radi o odgovoru na izjave i ponašanje druge strane.

»Temu crvenjenja Hrvatske nije pokrenuo nitko iz HDZ-a, nego je to Josipović rekao u Rijeci u svojoj kampanji. Ako se nečija politička strategija zasniva na tome da se u političkom smislu Hrvatska treba crvenjeti, svakako da onda treba očekivati i odgovor«, kazao je Vjesniku jedan od HDZ-ovih dužnosnika. Drugi član stranačkog vrha smatra da su posljednji događaji posljedica sezone kiselih krastavaca u medijima a ne dio kampanje. Što se tiče Josipovića, u HDZ-u smatraju da se on otvoreno svrstao na stranu SDP-a i preuzeo ulogu njegova predsjednika Zorana Milanovića.

»Mediji su stvorili tri moralne vertikale – Mesića, Rohatinskog i Josipovića. Dvije od njih su pale kao u dominu i još se jedino drži Josipović, ali mislim da neće dugo jer će se početi politički svrstavati. Njemu su u pratnji uvijek SDP-ovi zastupnici Igor Dragovan i Mirando Mrsić, a po Hrvatskoj putuje ništa manje od premijerke, ali to se ne problematizira. Za to vrijeme Milanovića nigdje nema, nitko ne zna gdje je, što radi, a kad se pojavi, neprestano cendra, govori da ništa ne valja, da bi on to i to napravio ranije. Time postaje bezličan i neuvjerljiv i čini se da mu je Josipović odlučio pomoći u kampanji«, zaključuje HDZ-ov dužnosnik.

Iako im potenciranje tema povezanih s prošlošću može pomoći u homogeniziranju birača, HDZ-ova će se kampanja, kako kažu u stranci, temeljiti na postignućima sadašnje vlade i premijerke Kosor, posebno kad je u pitanju ulazak u EU, suzbijanje korupcije, gdje je HDZ pokazao spremnost da počisti ispred vlastitih vrata, kao i provedba Programa gospodarskog oporavka. Važan su HDZ-ov adut i veliki investicijski projekti koji bi trebali potaknuti gospodarski rast, kao i razvoj pojedinih regija.

Josipović komentirao učestale tvrdnje Kosor da je zapravo on šef oporbe

Upitan kada će se održati sastanak na koji ga je u utorak ponovno pozvala premijerka Jadranka Kosor, hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je novinarima u utorak navečer da će se taj sastanak održati onog trenutka kad Vlada bude poštovala zakon i Ustav, odnosno kad veleposlanike predloži u skladu sa zakonom i Ustavom.

»Prije toga o stvarima koje nisu prema Ustavu i zakonu nemamo što razgovarati«, istaknuo je Josipović.

Komentirajući učestale tvrdnje predsjednice Vlade Jadranke Kosor da je zapravo on šef oporbe, predsjednik Josipović je naglasio da se »tu radi o neobičnoj izbornoj strategiji« za koju opet može reći samo: kukulele, te da je u premijerkinim izjavama u utorak bilo i puno »netočnosti«.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*