Kosor: Istražuje se tko je predao brijunske transkripte

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor potvrdila je da je pokrenuta istraga o tome tko je Haškom sudu predao transkripte brijunskog sastanka.

“To sam već najavila, kao što znate, i na tom poslu se već radi”, kratko je odgovorila predsjednica hrvatske Vlade na pitanje novinara hoće li biti istrage o brijunskim transkiptima.

Kako podsjećaju hrvatski mediji, prvo je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao da je transkripte Haagu predala Protuobavještajna agencija /POA/, čiji je ravnatelj tada bio Tomislav Karamarko.

Karamarko, koji je danas ministar unutarnjih poslova Hrvatske, brzo je odgovorio da je “POA dobila zadatak i pokušala utvrditi vjerodostojnost dokumenata”, te da je ovaj slučaj iz travnja 2005. godine bio jedini dodir ove službe s tim dokumentom.

U javnosti se potom pojavio i drugi dio Mesićevog komentara o transkriptu u kojima je tvrdio da je kao predsjednik države 2000. godine od svog prethodnika nije preuzeo svu dokumentaciju, jer je dio nedostajao. Za to je Mesić optužio Ivana Jarnjaka, tadašnjeg šefa Ureda za nacinalnu sigurnost Vladimira Šeksa i Miroslava Tuđmana.

Sva trojica su ga demantirala.

Splitska i zadarska Hvidra zatražile su ranije od hrvatskog državnog tužitelja Mladena Bajića da pokrene istragu protiv Mesića, jer je nelegalno dostavio Haškom tribunalu brijunske transkripte.

Brijunske transkripte pojedinci u Hrvatskoj smatraju glavnim dokazom Haškog suda u dokazivanju zločinačkog pothvata protiv Srba iz Krajine.

Ovi transkripti su razgovor hrvatskog državnog i vojnog vrha, na čelu sa Franjom Tuđmanom, uoči akcije “Oluja”, 5. kolovoza 1995. godine.
(srna)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*