Kosor: Nakon ulaska u EU, Hrvatska će snažnije pomoći bh. Hrvate

Predsjednica HDZ-a Republike Hrvatske Jadranka Kosor došla je u srijedu u posjet Mostaru, u povodu održavanja središnjeg predizbornog skup HDZ-a za XI. izbornu jedinicu (dijaspora).

U kratkom obraćanju novinarima nakon sastanka s predsjednicima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Kosor je istaknula da Hrvatska ima ustavnu obvezu brinuti o interesu Hrvata izvan domovine, pa tako i o interesima Hrvata u BiH.

Podsjetivši da će 1. srpnja 2013. Hrvatska postati punopravnom članicom Europske unije, Kosor je ocijenila kako će tada pozicija Hrvatske u potpori Hrvatima u BiH biti puno snažnija.

– Mi kao 28. članica EU-a s našim ćemo prijateljima za europskim stolom dodatno snažno poticati rješavanje problema u BiH, kako bi Hrvati zaista bili osnaženi i kako se ne bi tretirali kao manjina, kazala je Kosor.

Dodala je kako će Hrvatska i dalje snažno podupirati BiH na njezinom euroatlantskom putu te jačati poziciju hrvatskog naroda u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je građane BiH, koji imaju pravo glasa na hrvatskim parlamentarnim izborima, da daju potporu listi HDZ-a u XI. izbornoj jedinici jer, kako je rekao, HDZ može osigurati jednakopravan status hrvatskog naroda u BiH.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izrazio je uvjerenje da će tri mandata iz XI. izborne jedinice pripasti kandidatima s HDZ-ove liste koji će, po njegovim riječima, u Hrvatskom saboru znati artikulirati interes Hrvata iz BiH i Hrvata iz dijaspore.

– S obzirom da će Hrvatska za nešto više od godinu dana postati članica Europske unije, uvjeren sam da će ova tri zastupnika biti most BiH prema Europskoj uniji i da će zajedno sa saborskom većinom poduprijeti nastojanja Hrvata u BiH za otvaranjem pune ravnopravnosti i poduprijeti BiH na ubrzanom putu ka EU, kazao je Ljubić, prenosi Fena.

3 Comments

    • Rece mi jedan poznanik o pravasi ili muslimanskim slugama.Da se Bog pojavi i kaze pomc Hravtima u Bosni i Hercegovini. Pravasi bi mu rekli mismo se zakleli sluzit drugima. pustinas na miru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*