Kosor objavila: Na saboru HDZ-a bit će zabranjeno slikati glasačke listiće

Izborna povjerenstva na 15. Općem saboru HDZ-a 20. svibnja nadgledat će glasovanje stranačkih izaslanika na izborima za vodstvo stranke, a bit će zabranjeno fotografiranje i snimanje glasovanja i glasačkih listića, pri čemu će se diskvalificirati svaki listić koji bude snimljen, odlučilo je danas HDZ-ovo Predsjedništvo.

Izjavila je to predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva, koje je, istaknula je, donijelo odluke koje će osigurati da svaki kandidat ima mogućnost nadziranja cijelog izbornog procesa, posebno brojanja glasova.Izvijestila je da će izborna povjerenstva, koja će se imenovati za sve stranačke funkcije koje će izaslanici birati, “iz daleka” nadgledati glasovanje svakoga izaslanika.

Kako je rekla, bit će nemoguće ili teško moguće slikati glasačke listiće, a uhvati li se koga eventualno u tome taj će glasački listić biti diskvalificiran. Izaslanici će glasovati po abecednom redu i u redu će čekati za glasovanje, pri čemu će svi, naglasila je, moći vidjeti je li kod glasovanja bilo kakvih zlouporaba.

Upitana je li zabrana slikanja listića uvedena zbog indicija da će netko od kandidata tražiti dokaze o tome kako su izaslanici glasovali, Kosor je odgovorila da na konferenciji za novinare istupa kao predsjednica stranke, a da će o tome nešto više reći u kampanji kao kandidatkinja za još jedan mandat na čelu stranke.

“Razlozi za to svakako postoje”, kazala je. Iako je ranije predlagala da se za glasovanje osigura elektroničko brojanje glasova, što većina u Predsjedništvu nije prihvatila zbog mogućnosti manipulacija, Kosor je kazala kako je kompromisno dogovoreno da će izborna povjerenstva ručno brojati glasove, pri čemu će svaki kandidat imati svoga promatrača.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*