Kosor otvorila sajam u Mostaru: Hrvatska nije samo susjed BiH već i iskreni prijatelj

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor otvorila je danas 14. međunarodni sajam gospodarstva “Mostar – 2011.” koji se do 9. travnja održava u slobodnoj zoni Hercegovina nedaleko od Mostara.

Tijekom ceremonije otvorenja Kosor je pozdravila sve nazočne istaknuvši svoje zadovoljstvo i čast zbog otvaranja važnog gospodarskog sajma.

“Ovo vrijeme u politici i u gospodarstvu traži odlučne i hrabre ljude, te odlučne i hrabre poteze. Vjerujem kako će ovo biti zaista sjedište dobrih gospodarskih odluka, kako će se ovdje donijeti puno odluka koje će imati utjecaj na gospodarstvo BiH, ali svakako i na suradnju između naše dvije zemlje u jačanju gospodarskih odnosa”, kazala je Kosor.

Govoreći o završetku pregovora RH koji su vezani za ulazak u EU, Kosor je kazala kako vjeruje kako će do kraja lipnja ove godine biti završeni pregovori, te kako će nakon toga RH vrlo brzo postati 28. članica EU.

Kada je riječ o gospodarskoj suradnju RH i BiH, Kosor je istakla kako je BiH najznačajniji partner Hrvatskoj u gospodarskom smislu između zemalja jugoistočne Europe, te kako je nakon krizne 2009. god. u 2010. god zabilježeno povećanje robne razmjene od devet posto, a u prva dva mjeseca ove godine optimistični su podatci o bilateralnoj suradnji dvije zemlje.

“RH nije samo susjed BiH već i iskreni prijatelj. Stabilnost i prosperitet BiH vidimo kao i naš interes. Želim i ovdje u Mostaru naglasiti kako je temeljni preduvjet dugoročne stabilnosti BiH politički konsenzus na svim razinama vlasti, te osiguranje stalne ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih građana BiH”, kazala je Kosor.

U svome govoru ona je pozvala na stalan dijalog i traženje rješenja koji su u interesu BiH, svih njenih konstitutivnih naroda i građana.

“Očekujemo od svih političkih čimbenika BiH da osiguraju i zaštite ustavni položaj i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. Kao članica euroatlantske zajednica RH je spremna zajedno s faktorima međunarodne zajednice pomoći u traženju pravog rješenja. Podsjećam, još jedanput kako smo predsjednik Ivo Josipović i ja posebnim izjavama isticali potporu RH prema euroatlantskom putu BiH”, naglasila je Kosor.

Obraćajući se prisutnima direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak istaknula je kako prisustvo velikog broja gostiju iz BiH, regije i širih europskih prostora potvrđuje kako se sajmu u Mostaru pridaje sve veće značenje kao poslovnom gospodarskom ali i opće društvenom događaju.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je istaknuo kako uprkos gospodarskoj krizi i nepovoljnim političkim prilikama u BiH interes za Međunarodni sajam gospodarstva konstantno raste.

Ministar za naučna istraživanja talijanske Vlade Giuseppe Pizza u svom govoru je kazao kako je Republika Italija vrlo rado prihvatila ponudu da bude zemlja partner Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2011.

Inače, ovogodišnji sajam okupit će predstavnike dvadesetak zemalja iz regije i Europe. Pored poslovnog dijela koji uključuje niz bilateralnih susreta, stručnih skupova, prezentacija i gastronomskih takmičenja, sajam će obilovati i brojnim kulturnim i zabavnim sadržajima.

Mostarski sajam 2011, kao jedna od najznačajnijih manifestacija te vrste u regiji, iznova će obogatiti gospodarsku scenu BiH i zemalja-sudionica, te dati novi poticaj za sklapanje novih poslovnih aranžmana i partnerstava, prenosi Fena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*