Kosor: Parlamentarni izbori održat će se 4. prosinca

Parlamentarni izbori održat će se 4. prosinca, izjavila je hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nakon sastanka vladajuće koalicije. Prema njenim riječima, odluka je donesena konsenzusom bez ikakvih prijepora, i time je vladajuća koalicija održala obećanje da će datum objaviti nakon završetka pregovora s Europskom unijom. Podsjetila je kako je ranije najavljivala da će datum biti poznat do kraja lipnja, no objasnila je da je to govorila onda kad se očekivalo da će pregovori završiti 24., a ne 30. lipnja.

“Potpisivanje pristupnog ugovora najavljuje se oko 9. prosinca. Kao što vidite, izbori će biti prije toga, i tu smo pokazali odgovornost”, dodala je Kosor. Kako bi predsjednik Republike mogao raspisati izbore, Sabor se najprije mora raspustiti, a odluku o datumu raspuštanja vladajuća će koalicija donijeti u rujnu.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ustvrdio je da je datum izbora u okvirima realno mogućega s obzirom na preostale poslove Sabora i Vlade, “a istodobno u granicama onoga što većina stranaka i koalicije i opozicije trebaju kao okvir za pripremu za izbore”.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić je kazao da su stranke vladajuće koalicije spremne ne samo podnijeti račun za ono što su napravile, nego i tražiti novi mandat. Podsjetio je na ulične prosvjede početkom godine na kojima se tražio odlazak Vlade istaknuvši kako Hrvatska, da su izbori bili tada raspisani, ne bi zaključila pregovore i bilo bi upitno koje bi ih godine završila.

Predsjednik Republike Ivo Josipović u petak je u vezi s odlukom vladajuće koalicije da parlamentarni izbori budu održani 4. prosinca izjavio da će on kao predsjednik države o tome hoće li to doista biti taj dan odlučiti kad Hrvatski sabor bude raspušten, no da mu je načelno taj datum prihvalljiv.

“Naravno da ću se o tome još jednom konzultirati s Vladom, ali i s oporbenim strankama”, rekao je Josipović. “Načelno govoreći, dobro je da je vladajuća koalicija izašla s takvim okvirnim datumom i da je time ipak u nekom roku održano obećanje o kojem je premijerka govorila da će se do ljeta objaviti datum izbora i da će se oni održati u ovoj kalendarskoj godini”, rekao je Predsjednik.

“Načelno govoreći, meni datum izgleda prihvatljiv, s time da upozoravam na ono što je moja briga bila – kako urediti kalendar da se odvoje izbori od referenduma”, istaknuo je Josipović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*