Kosor se založila da BiH čim prije dobije MAP

kosor-obama1 Hrvatska daje punu potporu cjelovitoj Bosni i Hercegovini i naša je želja da ona bude stabilna zemlja triju ravnopravnih naroda te da što prije dobije Akcijski plan za članstvo (MAP) u NATO-u, pojasnila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor stajalište službenog Zagreba prema ključnom problemu susjedstva američkom predsjedniku Baracku Obami, piše “Jutarnji list”.
Naime, nakon što je u četvrtak u Pragu potpisao novi START, sporazum o smanjenju broju nuklearnih projektila s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim, Obama je u rezidenciji američkog veleposlanika u Pragu organizirao večeru za 11 predsjednika vlada zemalja istočne i srednje Europe.
Susrele su se članice NATO-a, kao što su Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Estonija, Letonija, Litva, Slovenija, Bugarska i Rumunjska, a ovaj put bila je pozvana i Hrvatska, nakon godinu dana članstva u Sjevernoatlantskom savezu. Albanija, koja je istodobno s Hrvatskom ušla u NATO, nije pozvana prije svega stoga jer geografski ne pripada tom dijelu NATO-a.
Obama je pak svojim gostima poručio kako “u NATO-u nema starih i novih članica, više ili manje vrijednih, svi smo mi NATO, svi imamo jednaka prava”. Na večeri se najviše razgovaralo o pitanjima svjetske i europske sigurnosti, a Obama je goste izvijestio o novom sporazumu o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja kao jamstva općem miru.
Hrvatska je, kako je novinare izvijestila premijerka Kosor, potvrdila kako ispunjava obveze koje proizlaze iz članstva u NATO-u, posebno ističući misiju u Afganistanu, koju će povećati za još 20 instruktora koji su izuzetno cijenjeni od strane svih predstavnika NATO-a na terenu. Za taj će korak dobiti i dodatna sredstva od američke strane.
“Jutarnji list” piše kako je Obama rekao da od svih nazočnih računa na daljnju suradnju i potporu. Potvrđujući pak spremnost Hrvatske u rješavanje bilateralnih i ostalih regionalnih problema pregovorima, premijerka Kosor, jedina žena na večeri, istaknula je potpisivanje arbitražnog sporazuma o rješavanju pitanja granice sa Slovenijom.
Jadranka Kosor je i prije večere u razgovoru s hrvatskim novinarima istaknula kako je poziv na ovu večeru potvrda pozitivne politike vlade u Zagrebu prema susjedima i snažna potpora na putu prema članstvu u EU.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*