Kosor Tadiću: “Oluja” je Srbiji otvorila put u demokraciju

Osloboditeljska operacija “Oluja” bila je legitimna i pravedna akcija kojom je pobijeđena agresorska politika Slobodana Miloševića. Osim što su “Olujom” oslobođena okupirana područja u Republici Hrvatskoj, pobjeda nad tiraninom je i našim susjedima otvorila put u demokraciju. Te su riječi navedene u priopćenju koje je ured hrvatske premijerke Jadranke Kosor objavio, reagirajući na istup srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Tadić je, naime, dan ranije “najoštrije osudio” pozdrav koji je hrvatska premijerka u petak iz Knina, sa središnje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, uputila generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, nepravomoćno osuđenim na Haaškom sudu.

Tadić je u povodu tog istupa Jadranke Kosor poručio da “nikakve predizborne kampanje i borbe za vlast ne smiju imati za cilj veličanje onih koji su počinili ratne zločine”.

Pritom je ponovio svoju tezu da je “Oluja” dovela “do stradanja nedužnih žrtava i egzodusa više od 200.000 Srba iz Krajine” i ustvrdio da premijerkina izjava ne pridonosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i njihovu podizanju na višu razinu poslije “teških sukoba koji su se dogodili devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije i koji su za sobom ostavili veliki broj stradalih, nestalih i protjeranih sa svojih ognjišta”.

Iz ureda hrvatske premijerke uzvraćeno da će se hrvatska vlada i dalje zauzimati za “razvoj dobrosusjedskih odnosa temeljenih na načelima slobode i demokracije, te odbacivanju svakog oblika rehabilitacije ili relativizacije Miloševićeve agresorske politike”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*