Kosor za neposredan izbor predsjednika HDZ-a, protukandidati kažu da je to potez očajnika

Potpuno neočekivano, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor u petak je predložila da se na 15. općem saboru stranke 20. svibnja izmjenama stranačkog statuta uvede neposredan izbor predsjednika stranke i da se izbori prema načelu “jedan član jedan glas” provedu do 1. srpnja.

Kosor će svoj prijedlog najprije iznijeti Nacionalnom vijeću HDZ-a koje bi formiralo radnu skupinu za pripremu izmjena Statuta, a ako bi ih prihvatio Središnji odbor izmjene će se dati na usvajanje općem saboru kao najvišem stranačkom tijelu. Bude li prijedlog Jadranke Kosor usvojen, na općem saboru birali bi se svi ostali visoki stranački dužnosnici i tijela, a čelnik stranke birao bi se naknadno tajnim glasanjem svih članova HDZ-a u gradskim i općinskim odborima, objavio je Vjesnik.

I protukandidati Jadranke Kosor, kao i predsjednica HDZ-a, zalažu se za uvođenje neposrednog izbora čelnika HDZ-a. Za razliku od nje smatraju međutim da se dogovorena izborna pravila ne mogu mijenjati usred izbornog procesa.

Za Darka Milinovića posrijedi je očajnički potez gubitnika: “Očito je da izborni inženjering nije urodio plodom. Izmjena izbornih pravila u tijeku izbornog procesa, svakako nije demokratski standard.”

I Tomislav Karamarko smatra da je model “jedan član jedan glas” sam po sebi dobar, ali da je neodgovorno sada mijenjati pravila, Drago Prgomet je zadovoljan što je Kosor prihvatila načelo “jedan čovjek jedan glas”, no upozorava da se ono odnosi na izbore na svim razinama, a ne samo za predsjednika stranke, a najoštriji je bio Milan Kujundžić koji smatra da se radi o pokušaju puča i zbog toga traži ostavku Jadranke Kosor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*