Kosovo: Još postoji opasnost od izbijanja nasilja

Stanje na sjeveru Kosova jutros je mirno, ali još postoji opasnost od izbijanja nasilja, prije svega zbog blokade prometnica prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak, izjavio je glasnogovornik KFOR-a Hans Wichter.

Posljednji sastanak zapovjednika KFOR-a Erharda Buhlera i srpskih dužnosnika nije dao konkretne rezultate, već je to bila samo razmjena mišljenja i informacija. O tome su obaviještene i međunarodna zajednica i vlada u Beogradu.

Idućeg tjedna počet će politički razgovori na visokoj razini i možda će se postići neka rješenja, izjavio je Wichter.

Očekuje se da će na Kosovu i u Srbiji od ponedjeljka boraviti posrednik Europske unije u dijalogu Prištine i Beograda Robert Cooper.

Dok traju pokušaji međunarodne zajednice da postigne rješenje krize na sjeveru Kosova, samozvani načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da se blokade pojačavaju i da na barikadama u mjestu Rudare ima već oko 500 ljudi.

Kosovski Srbi odlučni su u namjeri da ondje ostanu zbog neslužbenih najava da bi KFOR mogao u nedjelju prije podne pokušati probiti blokadu, objasnio je Nedeljković.

Parlament Srbije: Ugrožena teritorijalna cjelovitost

Srbijanski parlament u jedan sat ujutro, nakon jedanaestosatnog zasjedanja posvećenog događajima na sjeveru Kosova, prihvatio je Deklaraciju o aktualnom stanju na Kosovu.

U njoj se tvrdi da trenutačno stanje na Kosovu ugrožava teritorijalnu cjelovitost Srbije.

Glasovanju je prethodilo obraćanje srbijanskog predsjednika Borisa Tadića koji je istaknuo kako su mir i stabilnost osnovna postavka politike Srbije te da se samo mirom mogu zaštititi Srbi na Kosovu. Srbija je zemlja mira, Srbija hoće mir za sve ljude na prostoru jugoistočne Europe, mi hoćemo mir za sve narode, ne samo za Srbe nego za sve ostale narode, to je središnja točka naše politike. Samo osiguranjem potpore velikih sila i važnih čimbenika u međunarodnoj politici Srbija može osigurati i svoj suverenitet na Kosovu i Metohiji, rekao je.

Govoreći o ponašanju predstavnika međunarodne zajednice tijekom posljednjih događaja proteklih dana na sjeveru Kosova, rekao je kako su pojedini predstavnici međunarodne zajednice ohrabrivali administraciju u Prištini da poduzme nasilne unilateralne akte vezane uz zauzimanje administrativnih prijelaza.

KFOR zadržao srbijanskog ministra

Rasprava o deklaraciji i njezino prihvaćanje na izvanrednoj sjednici srbijanskog parlamenta slijedili su nakon što su granične prijelaze Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije zauzele snage KFOR-a, nakon čega je NATO te lokacije u četvrtak proglasio zabranjenim vojnim zonama, odnosno područjima kojima je pristup ograničen, zaprijetivši primjenom bojnog streljiva u slučaju napada na njih.

Lokalni Srbi zatim su u petak postavili barikade na cestama iz Kosovske Mitrovice prema prijelazima, blokirajući time prolazak vozila KFOR-a, što je izazvalo dodatne napetosti, a na što je KFOR odgovorio zatvaranjem graničnih prijelaza.

Izvor: HRT

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*