Kosovo mijenja pozivni broj, više neće imati 381, kao Srbija, nego 355, kao Albanija

Kosovska skupština je usvojila rezoluciju kojom se pozivni broj za Srbiju – 381, tri međunarodna prefiksa koje koristi fiksna telefonija na Kosovu, mijenja međunarodnim prefiksom Albanije – 355.

Jedinstven međunarodni prefiks Albanije – 355 bi, prema toj rezoluciji, važio ne samo za fiksnu telefoniju, umjesto dosadašnjeg 381, već i za dva mobilna provajdera za koje su pozivni brojevi 377 i 386.

U rezoluciji se ističe da zamjenom međunarodnog prefiksa građani Kosova mnogo dobivaju kako na političkom, ekonomskom, tako i na sigurnosnom planu.

Rezoluciom je od vlade zahtijevano da vrlo brzo inicira pregovore s Vladom Republike Albanije o korištenju njihovog međunarodnog prefiksa.

Također se ističe da ukoliko su ugovori o korištenju sadašnjih međunarodnih prefiksa još važeći treba da budu ispoštovani do njihovog isteka, a da se dalje ne produžavaju, prenosi Tanjug.

Rasprava o ovoj rezoluciji je održana na sjednici 30. kolovoza, a danas je usvojena glasovima 47 poslanika, protiv je bilo devet, dok se dva poslanika nisu izjasnila.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*