Kosovo vojnim mimohodom obilježilo 5. godišnjicu neovisnosti

kosovo-gpdisnjicaKosovo je obilježilo petu godišnjicu otcjepljenja od Srbije vojnim mimohodom kroz zastavama okićeno središte Prištine i uz znakove napretka u razgovorima o uređenju odnosa između balkanskih susjeda u kojima posreduje EU.

Većinski albansko Kosovo objavilo je neovisnost 2008. godine uz potporu zapadnih sila koje su 1999. vodile kampanju zračnih udara protiv bivšeg srbijanskog čelnika Slobodana Miloševića za nadzor nad Kosovom. Na Kosovu je 17. veljače nacionalni praznik Dan neovisnosti.

Kosovo je do sada priznalo oko polovice zemalja svijeta, ali još nije članica Ujedinjenih naroda, jedna je od najsiromašnijih država Europe a izazov kosovskoj vladi još uvijek predstavlja srpska manjina na sjeveru zemlje koja ne priznaje otcjepljenje. Zapadni diplomati, međutim, kažu da novi pritisak visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton da se normaliziraju odnosi između Beograda i Prištine i integrira sjever te zemlje počinje davati ploda.

“Ozbiljno smo predani normalizaciji odnosa sa Srbijom”, rekao je novinarima Hašim Thaci, kosovski premijer i bivši zapovjednik gerilaca. On i njegov srbijanski kolega Ivica Dačić sastat će se ponovno u Bruxellesu 19. i 20. veljače.

“Brzo ćemo krenuti prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji ali i u Ujedinjenim narodima”, rekao je Thaci.

U nedjelju su stupovi ulične rasvjete i balkoni u prijestolnici Prištini bili okićeni zastavama Kosova, Albanije i Sjedinjenih Država. Pripadnici Kosovskih snaga sigurnosti, kosovske vojske u nastajanju, prošli su gradom u mimohodu a slova spomenika koja čine riječ “NEWBORN” oslikana su zastavama 98 zemalja koje su do sada priznale Kosovo.

Srbija kaže da im se nikada neće pridružiti dok njena saveznica Rusija stoji na putu članstvu Kosova u Ujedinjenim narodima. Srbija je, međutim, pod pritiskom EU-a da surađuje sa svojom bivšom pokrajinom ako želi napredak u svom približavanju članstvu u Uniji. Dačićeva vlada je naznačila veću fleksibilnost spram pitanja Kosova jer je odlučna dobiti datum početka pregovora o pristupanju Uniji idućih mjeseci.

U nedjelju je na kosovski praznik priznanje Kosova objavio i Egipat, koji tako postaje 99. članica UN-a koja je priznala Kosovo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*