Ako se nastavi kriza s formiranjem vlasti BiH će imati ozbiljne ekonomske posljedice

Bosna i Hercegovina će u 2011. godini ostvariti blagi ekonomski oporavak od 0,5 posto, ali pod pretpostavkom političke stabilnosti i da se vlasti na svim razinama formiraju do kraja siječnja, kazao je Kemal Kozarić, guverner Središnje banke BiH, u razgovoru za banjolučke «Nezavisne novine».

– Ako je suditi po statističkim podacima, može se reći da je recesija iza nas, ali projicirani ovogodišnji rast od 0,5 posto ne smije poslati poruku da je zemlja izašla iz problema i krize. Možemo očekivati da bi tek 2012. mogla biti godina značajnijeg ekonomskog oporavka. Naš blagi optimizam temeljili smo vjerujući da će vlast profunkcionirati na početku 2011. godine, a krajnji rok za nas bio bi kraj veljače. Nismo očekivali da će biti ovako teško i sporo. Mi kao nezavisna institucija zadužena za monetarnu politiku ne možemo biti otok samo sebi svrha, istaknuo je Kozarić.

Na pitanje kakve posljedice može izazvati sporo formiranje vlasti, odgovorio je:

– Vrijeme nam nije saveznik. Priželjkujemo bolji politički ambijent i stabilnost, koji bi stvorili okruženje da ekonomija bude u prvom planu, a politika u drugom. Nažalost, ne možemo da vidimo takvu situaciju u BiH. Kad govorimo o makroekonomskim pokazateljima, samo izravne strane investicije u ovoj godini pale su za 50 posto i sigurno je da ne možemo pridobiti nove strane investitore ako ne bude jasna situacija za naredni investicijski ciklus. Sve druge reforme koje pretpostavljaju europski put BiH očekuju poziciju i važne odluke koje ne mogu biti donesene bez utjecaja vlasti. Što se tiče monetarne sfere, mi se čvrsto držimo naših pravila da nema kreditiranja države niti komercijalnih banaka. Monetarna stabilnost bit će očuvana ali to nije svrha. Očekujemo da i fiskalna strana da svoj doprinos kako bi ekonomska politika imala smisao i vodila ka boljitku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*