Kraj Karamarkove ere, SOA-u preuzima Dragan Lozančić

Dragan Lozančić, pomoćnik hrvatskog ministra obrane, bit će narednih dana imenovan novim ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), neslužbeno doznaje Jutarnji list iz izvora bliskih Banskim dvorima.

Lozančićevo imenovanje već je usuglašeno, ali će sama tehnička procedura, dakle potpisi premijera Milanovića i predsjednika Josipovića na službeni ukaz o imenovanju novog ravnatelja SOA-e, biti okončana odmah nakon Josipovićeva povratka iz službenog posjeta Francuskoj.

Lozančić je američki Hrvat, obrazovan u Sjedinjenim Državama, a otkako se 1991. vratio u Hrvatsku, obavljao je niz poslova u obrambenom sektoru.

Bio je načelnik Odjela za međunarodnu suradnju, zamjenik načelnika za obrambenu politiku, a vodio je i MORH-ov odjel multilaterale, koji je uključivao održanje mira u regiji, ali i specijalizirane programe NATO-a.

Lozančić je stekao i doktorat iz mehanike na Columbia Universityju u New Yorku.

Milanović Lozančićevim imenovanjem, pa slijedom toga i odlaskom dosadašnjeg ravnatelja Josipa Buljevića, i službeno završava eru snažnog utjecaja Tomislava Karamarka u hrvatskoj obavještajnoj zajednici, piše Jutarnji list.

Hrvatski su mediji ranije pisali da bi zapreka za Lozančićevo imenovanje moglo biti to što ima dvojno državljanstvo – uz hrvatsku ima i američku putovnicu. Kao problem spominjala se i Lozančićeva politička opredijeljenost koja je, navodno, tvrdo desna, pri čemu se posebno isticalo da je Lozančić 1991. došao iz Amerike u Hrvatsku preko tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*