Kraj medenog mjeseca Beograda i B. Luke: Pod pritiskom Zapada Tadić dolazi u posjet Sarajevu

Predsjednik Srbije Boris Tadić 6. srpnja bi trebao posjetiti Sarajevo, a ovaj službeni posjet mnogi tumače najavom zaokreta politike službenog Beograda, koji je do sada insistirao na razvijanju odnosa s Republikom Srpskom (RS) i Banja Lukom, dok su središnje državne vlasti u BiH manje-više ignorirane.

Novosadski list Danas prenosi zanimljiva razmišljanja političkih analitičara o mogućim rezultatima Tadićevog posjeta. Ovaj list podsjeća da službena politika Beograda do sada nije pokazala senzibilitet prema BiH, te da će posjet Borisa Tadića Sarajevu, zakazan za 6. srpnja, uslijediti nakon dugogodišnjeg razvijanja vrlo prisnih veza i specijalnih odnosa između službenog Beograda i Banje Luke, koji su bili jedan od faktora za izrazite napetosti i potresa u Bosni i Hercegovini.

Raste pritisak na Beograd

Zastoj u konstituiranju središnjih vlasti BiH i očigledno zaostajanje te zemlje u procesu europskih integracija došli su do točke kada će dodatno porasti politički pritisak Zapada na Beograd, kako bi učinio sve što može da pomogne napredak BiH. Sada su sve oči uprte u Tadića, suglasni su sugovornici Danasa iz Banje Luke i Beograda, u ocjeni predstojećeg posjetea predsjednika Srbije glavnom gradu BiH.

– Naravno, i pored izazivanja velikih potresa i loših utjecaja u Bosni zbog razvijanja prisnih odnosa s Republikom Srpskom i potpunog ignoriranja centralne vlasti, dobro je što se posjet ipak ostvaruje i što postoje naznake da će Boris Tadić, odnosno srpska službena politika, konačno prihvatiti da je Sarajevo glavni grad BiH, i prestati tretirati RS kao nezavisnu državu – kazala je Tanja Topić, politička analitičarka iz Banje Luke.

Prema njezinim riječima, službena politika Beograda do sada nije pokazala senzibilitet prema BiH, već je imala „egocentrične odnose samo sa RS“, iako je, smatra ona, bilo jasno da će „u kontekstu europskih integracija morati od toga odustati“.

– Međunarodna zajednica, odnosno EU i Amerika, traže od Tadića da se distancira od politike predsjednika RS Milorada Dodika. To je zapravo vrsta utjecaja na prilike koja se od njega očekuje. Mnoge su oči uprte u njega. EU traži da vodi Srbiju putem europskih integracija, odnosno da pusti BiH da ide svojim tijekom na tom istom putu. Uhićenje Ratka Mladića stvorilo je dobre pretpostavke za službeni posjet predsjednika Srbije Sarajevu – zaključuje Tanja Topić.

Moralna obveza Srbije

Žarko Korać, predsjednik Socijaldemokratske unije, ističe da je potpuno jasno da je za Tadićevu administraciju Sarajevo bilo od sekundarnog značaja i da je cjelokupna energija ulagana u podršku Banjoj Luci.

– Tu se ništa nije promijenilo u odnosu na Vojislava Koštunicu. Tadić je čak izravno sudjelovao na posljednjim izborima u RS, gdje je podržavao Dodika, a njegov ministar Vuk Jeremić je na bini sa Svetlanom Ražnatović uveličao završni Dodikov miting. Poruka je jasna – iako se ritualno zaklinjemo u cjelovitost BiH kao države, nas interesiraju jedino odnosi s Banja Lukom. To je za posljedicu imalo podršku onim, ne baš rijetkim stavovima u Srbiji, koji negiraju mogućnost opstanka BiH kao države – naglašava Korać.

On ističe da „upravo zbog rata u BiH i njegovim posljedicama, demokratska Srbija ima moralnu obvezu pomagati obnovu te države“.

– Miloševićev program destrukcije BiH kao nekakve umjetne države ostavio je tako velike zločine za sobom da je nemoguće distancirati se od posljedica te politike, a istovremeno imati razumijevanje za njene polazne osnove. Kakav je smisao da Skupština Srbije usvaja deklaraciju o Srebrenici i Tadić dva puta odlazi u Potočare, a da stalno izbjegava otići u Sarajevo i tamo pokazati da želi nov početak – smatra Korać i dodaje da bi „cinik rekao da je odlazak u Sarajevo odlagan onoliko dugo koliko je bilo moguće“.

On ocjenjuje da Tadićev posjeta Sarajevu ima i jedan izravniji uzrok. Kako kaže, zastoj u konstituiranju Vijeća ministara BiH i očigledno zaostajanje te zemlje u procesu europskih integracija došli su do točke kada će snažno porasti politički pritisak na Beograd da učini sve što može da pomogne procese reintegracije unutar BiH.

– Iako će se Tadić dobro paziti da potvrdi svoju privrženost Republici Srpskoj, ipak je ovo objektivno početak kraja medenog mjeseca Banje Luke i Beograda. Nemam iluzija da će se to brzo promijeniti. Ali, Srbija neće moći ići dalje u procesu europskih integracija, a da zadrži nacionalistički i paternalistički odnos prema Banjoj Luci. Izgleda da su uvrede na račun Tadića na prosvjedima širom RS povodom uhićenja Mladića, neki u Beogradu ipak dobro čuli – zaključuje Žarko Korać.

“Sarajevo je zaista lijep grad”

Američki analitičar Daniel Serwer kazao je da proglašenje nezavisnosti Republike Srpske (RS) ne bi bilo u interesu Srbije, jer ako bi Boris Tadić podržao takav projekt, morao bi odustati od ulaska u EU, a ako bi mu se suprotstavio, izgubio bi prve iduće izbore. Serwer je predavač na Školi za napredne međunarodne studije Sveučilišta Johns Hopkins u SAD i jedan od najpoznatijih američkih stručnjaka za Balkan. U razgovru koji je prenio list Danas iznio je svoje poglede na aktualna zbivanja u BiH i području.

Tako Serwer ukazuje da je Tadićeva službeni posjet Sarajevu, najavljen za 6. srpnja, olakšan nakon uhićenja Ratka Mladića

– Srbija, dok glasno insistira na podršci jedinstvenoj Bosni i Hercegovini, u praksi je fokusirana na podržavanje Republike Srpske i Milorada Dodika u njegovom zahtjevu za maksimalnom autonomijom. Ali, Beograd neće željeti da Dodik ide u pravcu nezavisnosti, jer to bi stavilo Borisa Tadića u tešku poziciju – priznavanje RS i ujedno odustajanje od nade za skoriji ulazak u EU, ili nepriznavanje i odustajanje od nade za reizbor na predstojećim izborima u Srbiji.

Izvjesno je da je uhićenje Ratka Mladića i njegovo isporučenje Haškom tribunalu olakšalo taj posjet, kako za predsjednika Srbije, tako i za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Moguće je, također, da su u Republici Srpskoj shvatili da se izgradnja hidroelektrane na Drini i drugi projekti od značaja za vlasti u Banja Luci neće dogoditi i realizirati bez suradnje i suglasnosti Sarajeva.

Na pitanje je li Tadićev posjet posljedica pritiska EU i Amerike, u kontekstu dobivanja statusa kandidata za članstvo u EU, ili je riječ o nečemu drugom, Serwer je kazao:

– Već dugo se pokazuje kao neophodno da se preko Beograda utječe na Banja Luku. Također, utjecaj na neke bh Hrvate vrši se preko Zagreba. Možda bih ja volio da to nije slučaj, ali činjenice govore drugačije. Mogu zamisliti da su i Bruxelles i Wasington pozvali Tadića  da posjeti Sarajevo i da promjeni ravnotežu politike Srbije, u pravcu podrške državnosti BiH, a ne Republike Srpske. On, svakako, neće biti razočaran onim što će tamo vidjeti. Bio sam prošle nedjelje u Sarajevu i utvrdio da je situacija značajno unaprijeđena u posljednjih deset godina. To je zaista lijep grad.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*