“Krajiški vampir” osuđen na pet godina: Duji Pešutu vojničkim bajunetom zarezao vrat i pio krv

Na ponovljenom suđenju bivši milicajac “SAO Krajine” Nikola Munjes (42) osuđen je na Županijskom sudu u Splitu na 5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Perušiću kraj Benkovca 1991. godine nakon čega je postao poznat po nadimku Krajiški vampir, javlja Slobodna Dalmacija.

Na prvom suđenju dok je bio u bijegu Munjes je osuđen na zadarskom sudu na 9 godina zatvora.

Tereti se da je u rujnu 1991. godine u Perušiću kraj Benkovca, kao pripadnik milicije tzv. Republike srpske krajine sudjelovao u prijetnjama i fizičkom zlostavljanju mještana hrvatske nacionalnosti.

Tako je Duju Pešuta, kojeg su zajedno s Grgom Pešutom vodili u “Stanicu milicije Benkovac” zbog sumnje da surađuju s HV, bez povoda tukao nogama i kundakom puške, a potom ga ugrizao za vrat uz riječi kako će mu se napit ustaške krvi.

Nakon toga je Duji Pešutu vojničkim bajonetom zarezao vrat i pio mu krv te ga nastavio tući kundakom po glavi. Kada mu je Grgo Pešut prigovorio kako će “ubiti pravednog čovjeka”, Munjes mu je odgovorio kako se “ustaše i zmije mogu samo tako uništiti”.

Munjes je uhićen 2010. godine u Crnoj Gori te je izručen Hrvatskoj nakon čega je tražio obnovu kaznenog postupka. U međuvremenu je zatražena delegacija sa zadarskog suda jer je Županijski sud u Splitu postao regionalni sud za ratne zločine.

Sudsko vijeće za ratne zločine u ponovljenom postupku je ocijenilo da je dokazana krivnja Nikole Munjesa, ali je stavilo van snage dio presude o sankciji od 9 godina i dosudilo novu, nižu kaznu. Smatraju kako je takva odluka opravdana zbog protoka vremena od 21 godine od počinjenja nedjela. Optuženi Munjes je u pritvoru od uhićenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*