Kreću geofizička istraživanja za vjetroelektranu Mesihovina

Stručni tim Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne prihvatio je Program geotehničkih i geofizičkih istraživanja za vjetroelektranu Mesihovina u općini Tomislavgrad, koji je predložio strani konzultant, potvrđeno je iz mostarskog poduzeća. Vrijednost istraživačkih radova iznosi 455.852 konvertibilnih maraka, a trebali bi biti završeni do 20. rujna.

Voditelj projekta vjetroelektrane Mesihovina Dalibor Marinčić rekao je novinarima da će svi istražni radovi biti objedinjeni u geodetski elaborat, koji će biti podloga za izvođenje građevinskih radova na ovom kapitalnom energetskom objektu.

Prema njegovim riječima, u tijeku je priprema procedure za provođenje programa ornitoloških istraživanja radi definiranja nultog stanja ornitofaune, odnosno ptičjeg svijeta na području koje će zauzimati vjetroelektrana Mesihovina i ispunjavanja uvjeta propisanih urbanističkom suglasnošću za ovaj projekt.

Buduća vjetroelektrana Mesihovina imat će 22 vjetroturbine pojedinačne instalirane snage dva – tri megavata, odnosno ukupno od 44-66 megavata, a očekivana godišnja proizvodnja je između 128 I 146 gigavat-sati električne energije. Investicija je “teška” oko 150 milijuna KM, a prvi kilovati električne energije iz prve javne vjetroelektrane u BiH trebalo bi da budu proizvedeni u 2013. godini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*