“Krik” Edvarda Muncha prodan za rekordnih 120 milijuna dolara

Na aukciji u New Yorku slikarsko djelo Edvarda Muncha iz 1895. “Krik” prodano je za vrtoglavih 120 milijuna dolara. Postigavši tu cijenu, “Krik” je postao najvrednije djelo ikada prodano na dražbi.

Početna cijena bila je 40 milijuna, a najveću ponudu dao je nepoznati kupac telefonom. Aukcija je trajala samo 12 minuta, sedam kupaca se žestoko borilo za to ključno djelo, a natjecanje se završilo kada je cijena dostigla 119,92 milijuna dolara.

Pastel nastao 1895. koji predstavlja muškarca koji viče, s dlanovima na ušima i krvavim nebom Osla u pozadini, jedina je od četiri inačice “Krika” koja je još bila u vlasništvu privatne osobe.

Između 1893. i 1910. ekspresionist Munch (1863.-1944.) naslikao je četiri inačice te slike koja je postala simbol univerzalne tjeskobe.

Norveški poduzetnik Petter Olsen, čiji je otac bio prijatelj umjetnika, rekao je kako je djelo prodao jer je osjetio da je došao trenutak da ostatku svijeta da priliku posjedovati i cijeniti taj izuzetan rad. Živio sam s tom slikom cijeli svoj život, a njezina snaga i energija samo se povećavala s vremenom, rekao je Olsen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*