Krišto i Raguž najozbiljniji kandidati za poziciju predsjedatelja Vijeća ministara BiH

Stranke koje participiraju u parlamentu BiH u narednih nekoliko dana trebale bi Predsjedništvu BiH dostaviti imena kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara BiH, piše u ponedjeljak sarajevski Dnevni Avaz. Po navodima ovog lista, predviđeno je da članovi kolektivnog šefa države u četvrtak i petak (2. i 3. lipnja) razgovaraju s predsjednicima 13 parlamentarnih stranaka, koji će iznijeti svoje prijedloge za budućeg državnog premijera.

Glasovat će se tako što će Bakir Izetbegović, Nebojša Radmanović i Željko Komšić, ako, na primjer, bude pet kandidata, svakom od njih dati od jedan do pet bodova. Bodovi će na kraju biti zbrojeni i ime kandidata čiji zbir glasova bude najveći bit će upućeno Zastupničkom domu Parlamenta BiH na izjašnjavanje.

Neslužbeno, list saznaje da je najozbiljniji kandidat HDZ-a BiH za državnog premijera bivša predsjednica FBiH i potpredsjednica ove stranke Borjana Krišto. Kao potencijalni kandidat za ovu poziciju spominje se i bivši federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda, iako ima znatno manje šansi nego Krišto.

Kandidat kojem se, također, daju izgledne šanse je i zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž. Izvori bliski SNSD-u, ali i SDA, potvrdili su da nemaju ništa protiv toga da Raguž bude budući državni premijer.
No, izvor iz SDA kazao je da će «platformaši», odnosno stranke okupljene oko tzv. Platforme (SDP BiH, SDA, HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak) podržati Raguža samo ako Zlatko Lagumdžija dobije podršku za izbor na mjesto šefa bh. diplomacije. To je, navodno, i uvjet SDP-a da HDZ-ovima prepusti poziciju državnog premijera. No, već od ranije je poznato da poziciju ministra vanjskih poslova želi SNSD Milorada Dodika, najjača stranka u Republici Srpskoj (RS), što bi moglo predstavljati poteškoću u pregovorima.

Inače, SNSD i njezin programski partner SDS neće predlagati svog kandidata za državnog premijera, već će podržati kandidata kojeg predloži blok HDZ BiH – HDZ 1990.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*