Kriza ne ugrožava samo euro, nego cijeli projekt ujedinjenja Evrope

Euro u najvećoj krizi od postanka. Japan prijavio rekordni dug. SAD-u prijeti nelikvidnost. Europska unija planira krizni summmit. To su naglasci iz njemačkog tiska koje prenosi Deutsche Welle.

“Grci, Irci, Španjolci, Belgijanci, Talijani, skoro pola Europe grca u dugovima. Američki predsjednik upozorava da bi Sjedinjene Države, ako ne bude dogovora demokrata i republikanaca, od 2. kolovoza mogle postati nelikvidna. To znači nema isplate plaća, mirovina, socijalne pomoći. Japan stenje pod teretom dugova, koji su veliki poput vrijednosti dvogodišnje proizvodnje japanske privrede. EU nije u stanju pod kontrolu dovesti krizu u Grčkoj. Rejting-agencije su irske vrijednosne papire od jučer označile potpuno bezvrijednim. Grčka je spuštena na još nižu poziciju na ljestvici. Ako ulagači odbiju dati nove kredite Italiji, paket za spasavanje od 750 milijardi eura neće biti dovoljan da podmiri potrebe za kreditima. Euro bi se mogao raspasti a nastupajuća privredna kriza mogla bi i Njemačku dovesti u opasnost”, piše list Bild, a prenosi Deutsche Welle.

Frankfurter Rundschau u svom osvrtu na krizu koja se ozbiljnije pritišće suzonu piše: “Do sada je u monetarnoj uniji važilo pravilo: zajednička valuta a o svim ostalim pitanjima svako vodi svoju politiku. Kriza s eurom međutim pokazuje da je to iluzija. Ako svaka država ostane upućena sama na sebe, nekima od njih prijeti bankrot. Ako do bankrota dođe, skepsa ulagača prenosi se i na druge zemlje. Sumnja u likvidnost zemalja na periferiji, odnosno jugu Europske unije povlači sa sobom skepsu u cijelu eurozonu. Ako Europa trajno odustane od mehanizama finansijskog poravnanja unutar zemalja eurozone kao i zajedničke odgovornosti za dugove, ona time ne osigurava stabilnost već radi na stvaranju nove krize.”

A berlinski Tagesspiegel da za eskalaciju krize nisu krivi “zli spekulanti ili neobuzdane i proizvoljne rejting-agencije”. “Krivi su političari sa svojim taktiziranjem. Time oni ne dovode samo euro u opasnost, već cijeli projekt ujedinjenja Evrope. To ne vodi stvaranju povjerenja kod ulagača, već samo porastu kamata na kredite prezaduženih zemalja”, konstatita Tagesspiegel.

1 Comment

  1. Evropska asosiacija slicna kuli od kartona. Sovjetska imperija nestal.smansko carstvo propalo. Sve te imperije ostavljaju prljavstinu iza sbe. Engleska imperija napravila je zlo sa kolonijama.Osmansko carstvo vodana islamicaciju svjeta, ono je propalo a ostvilo prljavu politiku.Sve drzavi silom stvarane nemadu buducnosti.Sama B.i Hercegovina, silom je stvorena.Ta drzava nema buducnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*