Krug 99: BiH može obnoviti tužbu za genocid protiv Srbije i bez suglasnosti Dodika i RS!

BiH mora iskoristiti svoje pravo i obnoviti tužbu protiv Srbije i Crne Gore za gencod, rekao je predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Sulejman Redžić, u nedjelju na početku sesije o temi: Obnova tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore – moralna osnova.

To je moralna obveza države BiH, kako zbog desetina tisuća žrtava, stotina tisuća raseljenih i moralna obveza države BiH pred naraštajima koje dolaze, kazao je profesor Redžić. Pokretanje tužbe i očekivana pravedna presuda su, prema njegovim riječima, preduvjet stabilnosti i trajnom miru u regiji. Obnova tužbe, naglasio je, ne znači tužbu protiv bilo kojeg naroda. To je tužba protiv jednog režima koji je nanio ogromne probleme i uzrokovao ono što je označeno kao genocid.

Uvodničar na današnjoj sesiji, predsjednik BZK Preporod Senadin Lavić, podsjetio je kako je u presudi Međunarodnog suda pravde iz veljače 2007. godine navedeno da je Republika Srpska odgovorna za genocid u području Srebrenice 1995. godine. Mi smo danas, u svjetlu novih presuda Momčilu Perišiću, kao i procesa protiv Karadžića i Mladića, svjesni da iskrsavaju nove činjenice koje pokazuje da se u Srebrenici završava genocid počet u svibnju 1992. godine na teritoriju Republike BiH. Srebrenica je samo okončanje procesa genocida, rekao je prof. Lavić.

Po njegovim riječima, ovom pravnom pitanju potrebno je prvo prići sa stanovišta morala, jer će generacije koje dolaze pitati zašto nismo ništa poduzeli kada smo očito bili žrtva i kada je cijeli svijet vidio što se događa u BiH. Na pitanje je li realno ponovno pokretanje tužbe, zbog političkog odnosa snaga u BiH (protivljenja Milorada Dodika i drugih političara iz RS, op. prit.),  odgovorio je da je ostalo još pet godina u okviru kojih je zastupnik tužbe Sakib Softić dužan kazati da nije zadovoljan presudom.

Njemu ne treba ničija suglasnost da kaže da nije zadovoljan presudom, rekao je profesor Lavić, prenijela je Fena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*