Krug 99: I na državnoj razini BiH vlast bez dva HDZ-a!?

Bosna i Hercegovina se nalazi u kroničnim problemima koji korespondiraju nefunkcionalnošću Ustava iz doba Daytona, zbog čega je neophodno organiziranje međunarodne konferencije ”Dayton 2”, koja bi razmotrila i revidirala osnovne odredbe ovog ustava u smislu njegovog poboljšanja i  funkcioniranja države BiH.

Ocjena je to sudionika današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Bosna i Hercegovina – pola godine poslije izbora”.

– ”Krug 99″ odlučno apelira na sve izborne pobjednike da čim prije formiraju vlast na državnom nivou u skladu s izbornim rezultatima, a ukoliko to nije moguće iz bilo kojih razloga, da to urade u skladu s obrascima formiranja izvršne vlasti na nivou Federacije, istakao je predsjednik “Kruga 99” Sulejman Redžić.

Uvodničar sesije prof. dr. Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH, kazao je da šest mjeseci nakon izbora, BiH mora ubrzanim koracima krenuti ka formiranju Vijeća ministara.

– Očekujemo do 2014. godine okončanje procesa prijema u NATO, ako već ne uspijemo kao članica Europske unije u Sarajevu obilježiti 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Što se tiče formiranja vlasti, ja sam spreman započeti razgovore sa strankama iz Republike Srpske već sutra’, rekao je Lagumdžija.

On je dodao da su na četiri održane sjednice nove Vlade FBiH sve odluke usvojene jednoglasno, što ulijeva nadu i pokazuje kako treba uraditi ogroman posao koji stoji pred vlastima u BiH, prenijela je Fena.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*