Krumpir iz BiH od 1. siječnja ne može se izvoziti u Hrvatsku

Proizvođači krumpira u BiH strahuju od propasti vlastite proizvodnje i ogromnih gubitaka, jer od 1. siječnja naredne godine neće moći izvoziti ovu poljoprivrednu kulturu u Hrvatsku, koja postaje članica Europske unije, pišu današnje Nezavisne novine.

Uzrok toga je što BiH još nije provela obavezni monitoring na najznačajnije bolesti krumpira, pa bi izvoz u zemlje EU bio moguć tek 2015. godine, do kada bi monitoring trebalo da traje.

Zato proizvođači upozoravaju da će doći do propadanja velikih količina krumpira, jer im je Hrvatska bila najznačajniji partner u izvozu ove kulture.

“Međutim, kada proizvodnja padne jednu ili dvije godine, teško se može oporaviti, tako da kada budemo mogli izvoziti nećemo imati šta”, kaže Nevenko Granolić, menadžer Poljoprivredne zadruge “VIP Krajina” iz Laktaša.

Kao rješenje da se prevaziđe ovaj problem, navodi da treba da se vrši dorada krumpira, koja bi zahtijevala određena ulaganja, ali bi nakon nje krumpir mogao u zemlje EU. Ipak, i tu se pojavljuje problem jer je, kaže, dorada krumpira veoma skupa, pri čemu strojevi koštaju oko 650.000 eura.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*