Kubanci će nakon 50 godina zabrane moći putovati u inozemstvo

Nakon 50 godina kubanska će vlada svojim državljanima dopustiti turistička putovanja u inozemstvo. To je samo jedna od stavki planova gospodarskih reforma te karipske zemlje čiji je nacrt objavljen u ponedjeljak.

Kubanska će vlada, naime, “razmotriti načine koji će Kubancima omogućiti da putuju u inozemstvo kao turisti”, kaže se u jednoj od 313 reformskih mjera usvojenih u travnju na povijesnom kongresu kubanskih komunista.

Dokument objavljen u ponedjeljak ne nudi pojedinosti kako će to biti provedeno, ali formalizira odluku da se Kubancima dopuste putovanja u sklopu ekonomskih reforma koje je pokrenuo predsjednik Raul Castro. Treba napomenuti da su dopuštenja za putovanja ključan zahtjev kubanskog stanovništva. Iako dosad putovanja nisu formalno zabranjena, ograničenja i uvjeti su imali toliku težinu da zapravo nikome nije palo na pamet pokušati putovati izvan Kube.

Prema zakonu, Kubanci moraju prvo dobiti poziv iz inozemstva, a zatim pitati vladu za dozvolu koja može biti odbijena bez ikakva objašnjenja. Administrativni troškovi takvih zahtjeva su vrlo skupi za kubanske stanovnike koji u prosjeku zarađuju 15 eura na mjesec.

Komunistička partija Kube u novim gospodarskim smjernicama nije precizirala kada će Narodna skupština ozakoniti novu strategiju. [Vjesnik.hr]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*