Kuća Ive Andrića zapuštena i prazna

andric-kucaKuća u Višegradu u kojoj je nobelovac Ivo Andrić proveo djetinjstvo danas je prazna i zapuštena, a općina Višegrad ne uspjeva s (privatnim) vlasnicima postići dogovor o otkupu i uređenju, piše beogradski dnevni list Blic. Andrić je u Višegradu živio kod tetke i tetka, nakon njihove smrti naslijedio je kuću i 17. studenoga 1953. je darovao Narodnom odboru Sreza Višegrad, nadajući se da će postati sastavnim dijelom Doma kulture. No, mjesec dana nakon kasnije Srez je kuću prodao višegradskom strojovođi Muhamedu Ploskiću za tadašnjih 18.000 dinara.
Nakon Andrićeve smrti 1975. općina je pokušala ispraviti grešku i otkupiti kuću od obitelji porodice Ploskić, ali dogovor nije postignut. Navodno zbog toga što su Ploskići postavili previsoku cijenu. Sve što je tada napravljeno jest postavljanje na kuću table s natpisom “U ovoj kući je djetinjstvo proveo nobelovac Ivo Andrić”.
Kuća je danas napuštena i prazna. Načelnik općine Višegrad Tomislav Popović, kako piše Blic, kaže da općina nema dovoljno novca za otkup kuće, a ni obitelj u čijem je vlasništvu kuća sada nije zainteresirana za prodaju”.
Općina Višegrad obratila se Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog nasleđa RS, ali su očito i te ustanove snemoćne.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*