Kučan: SAD i EU su spašavali Jugoslaviju, umjesto da omoguće mirnu podjelu

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan smatra da se međunarodna zajednica prekasno počela baviti jugoslavenskom, a kad se uključila, onda je činila pogrešne korake – trebala je kontrolirati procese mirne podjele, umjesto što je intervenirala i spašavala Jugoslaviju.

Po njegovom mišljenju, iz današnje historijske logike Jugoslavija nije imala perspektivu. “SAD i Europska unija pokušali su spasiti Jugoslaviju i u trenutku kada je bilo jasno da su unutrašnje proturječnosti i dezintegracijski procesi otišli predaleko, tako da država u kojoj neki narodi nisu videli svoju budućnost faktički više nije postojala”, rekao je Kučan za skopski list Dnevnik.

Na pitanje bu li potpora od 5,5 milijardi dolara koje je bila ponudila europska trojka, kao i pridruženo članstvo Jugoslavije u EU, neposredno prije proglašenja slovenaske neovisnosti spasilo SFRJ raspadanja, Kučan je rekao kako je uvjeren da i to ne bi pomoglo.

“Krajem maja 1991. godine u Beogradu su došli Jacques Delors, tadašnji predstavnik Europske komisije, i Jacques Santer, koji je predsjedavao Europskom zajednicom, zabrinuti zbog stanja u Jugoslaviji, koje se dodatno zaoštrilo jer Stipe Mesić nije izabran u Predsjedništvo SFRJ. Za provođenje reformi oni su ponudili financijsku podršku, a reforme su bile i uvjet za početak pregovora o pridruživanju Jugoslavije”, rekao je Kučan.

Ponuda je odbijena jer su zaoštreni odnosi u Jugoslaviji tražili mnogo više od ekonomskih reformi, a to su duboke političke reforme i novi dogovor jugoslovenskih republika u definiranju smisla i principa zajedničkog života, oblika i funkcioniranja u zajedničkoj državi, rekao je Kučan.

“Bio je potreban sproazum koj bi jamčio potpunu ravnopravnost naroda Jugoslavije i dosljedno poštovanje ljudskih prava. Milijarde dolara nisu mogli biti zamjena za nesposobnost i nepripremljenost političkih vodstava za jedan takav sporazum, koji je mogao spriječi nasilni raspad zemlje i krvavi rat”, rekao je Kučan.

On tvrdi da nije imao nikakav dogovor sa tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem o odvajanju Slovenije iz SFRJ. “S takvim mojim takozvanim dogovorima manipulirani su režiseri rata u Hrvatskoj, i protiv BiH”, rekao je Kučan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*