Kučan specijalni predstavnik ili samo izvjestitelj EU za BiH?!

Iz Ureda visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u subotu nisu željeli komentirati navode slovenskih medija da će nekadašnji predsjednik Slovenije Milan Kučan biti specijalni predstavnik EU u BiH.

Na pitanje da potvrdi ili odbaci navode spomenutih medija, predstavnik za tisak Ashtonove je rekao da nema komentar.
Ovakvi odgovori uglavnom se u diplomatskoj komunikaciji s javnošću smatraju korakom prije službene potvrde.

Lideri EU trebali bi krajem prosinca na summitu potvrditi novog predstavnika EU u BiH. Na tom summitu, predsjednik Europskog savjeta Herman Van Rompuy stavit će Zapadni Balkan na dnevni red sastanka europskih lidera.

Podsjetimo, Televizija Slovenija javila je pozivajući se na neslužbene izvore da je Kučan imenovan za specijalnog izaslanika te zemlje za BiH i da je slovenskoj vladi funkciju specijalnog izaslanika predložila EU. Isti izvor navodi da bi Kučan trebalo da bude službeni predstavnik Europske komisije ili EU, a dužnost bi obavljao u Sloveniji.

U uredu predsjednika slovenske vlade u petak navečer je agenciji STA rečeno da “neslužbeneinformacije ne komentiraju”, dok je bivši predsjednik Milan Kučan agenciji rekao da ne zna što je usvojila vlada.

Slovenski premijer Borut Pahor rekao je na konferenciji za novinare da je s bivšim predsjednikom države “razgovarao o suradnji”. Kučan, koji informaciju nije ni porekao ni potvrdio, agenciji STA je rekao da je “u više navrata s mnogima razgovarao i o situaciji u BiH”.

Glasnogovornica Izaslanstva EU u BiH Zora Stanić potvrdila je ranije Srni da je Europska komisija, nakon prethodno poništenog natječaja, obnovila proceduru za izbor novog šefa ove europske institucije u BiH.

Međutim, ona nije mogla precizirati do kada će natječaj biti otvoren, niti otkriti druge detalje, kao ni komentirati medijske tvrdnje o tome da bi moglo doći do određenog prenošenja ovlasti sa specijalnog predstavnika EU u BiH na šefa izaslanstva EU.

Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić demantirao je ranije navode da će u Bruxellesu biti raspisan natječaj za specijalnog predstavnika EU, istakavši da će tu dužnost i dalje obavljati visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.
Neki mediji u sarajevu, objavili su u nedjelju informaciju da je Kučan zapravo imenovan za posebnog izvjestitelja EU za BiH te da bi trebao pomoći u razgovorima o reformi ustava ove zemlje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*