Kukić dobio mandat za sastavljanje Vijeća ministara BiH, male šanse za potvrdu u parlamentu

Predsjedništvo BiH je danas na hitnoj sjednici tajnim glasovanjem izabralo Slavu Kukića za predsjedatelja Vijeća ministara BiH, priopćio je novinarima nakon sjednice predsjedatelji Nebojša Radmanović. Mostarskog sveučilišnog profesora Kukića podržava SDP BiH, i stranke potpisnice tzv. Platforme, premda je formalno riječ o izvanstranačkom kandidatu

Imenovanje Kukića sada ide na parlamentarnu potvrdu, a ukoliko ne dođe do toga, Predsjedništvo BiH će ponovno imati rok od osam dana da predloži novog kandidata.

Radmanović je pojasnio da su članovi Predsjedništva na tajnom glasovanju ocjenjivali ocjenama od jedan do tri sve troje kandidata: Kukića koga su predložile stranke “Platforme”, Borjanu Krišto, kandidatkinju HDZBiH i HDZ1990, i Mladena Ivankovića Lijanovića iz NS Radom za boljitak. Nijedan kandidat nije mogao ostati neocijenjen od bilo kojeg člana Predsjedništva.

Tajno glasovanje

Budući da je glasovanje bilo tajno, Radmanović je bio u mogućnosti samo kazati rezultate glasovanja, ali ne i kako je koji član Predsjedništva glasao: Kukić je dobio sedam bodova, Ivanković Lijanović šest i Krišto pet.

Predsjedatelji je najavio da će Predsjedništvo BiH danas ili sutra završiti sve tehničke procedure da bi se o Kukiću mogao izjasniti i parlament.

Po njegovim riječima, Predsjedništvo BiH je uradilo sve što je trebalo i kašnjenja u konstituiranju drugih tijela se ne događaju zbog Predsjedništva, koje je djelovalo u skladu s Ustavom.

– Nije nam drago što čujemo da ćemo morati ponovo birati, kazao je Radmanović, ocijenivši da bi se nakon mogućeg nepotvrđivanja Kukića u parlamentu BiH mogla naći u još dubljoj krizi.

On je iznio mišljenje da je sustav, odnosno izmjena Ustava, napravila ovakvo stanje, jer je izvorni Dayton predvidio tri člana Predsjedništva BiH i tri državna ministra te “problema nije bilo dok su bila tri ministra”.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Radmanović je ponovio stav stranke iz koje dolazi, SNSD-a, da je njen partner iz Federacije BiH HDZ BiH i da je opredjeljenje SNSD-a da predsjedatelji Vijeća ministara BiH bude Hrvat iz stranke koja je osvojila najviše glasova Hrvata, u ovom slučaju Borjana Krišto.

Kukić bez potvrde parlamenta?

Podsjetimo, Kukić najvjerojatnije neće dobiti podršku Parlamentarne skupštine BiH, jer se njegovom izboru protive vodeće stranke iz republike Srpske – SNSD i SDS, te najjače stranke s hrvatskim predznakom – HDZ BiH i HDZ 1990.

Njegov izbor u Predsjedništvu je, s druge strane, očekivan, jer su dva od tri člana «kolektivnog šefa» države izabrana kao kandidati stranaka potpisnica «Platforme» – hrvatski član Željko Komšić (SDP BiH) i Bakir Izetbegović (SDA).

Kandidat za predsjedtelja Vijeća ministara BiH Slavo Kukić izjavio je danas da je prvi posao koji će uraditi biti uspostavljanje komunikacije s predstavnicima političkih stranaka koje participiraju u radu Parlamenta BiH i da će pokušati s njima postići dogovor o budućem Vijeću ministara i radu parlamentarne većine.

– Osobno mislim da na taj način mogu doprinijeti uspostavljanju pokidanih veza između političkih stranaka na bh. političkoj pozornici, uzrokovanih greškama s različitih strana, jer tako možemo koncentrirati ukupnu bh. političku i drugu energiju na susrete sa važnim procesima koji nas očekuju, kazao je Kukić.

Prema njegovim riječima, među osnovnim prioritetima u njegovom budućem radu od prvog dana će biti mijenjanje ozračja u bh. društvu koji je danas, nažalost, još uvijek zatrovano strahovima i frustracijama.

”Potrebno je i jačati državne institucije, jer postojeće državne institucije ili BiH danas djeluju sa pola kapaciteta, a dobar dio tih institucija uopće ne funkcionira”, kazao je Kukić.

Treći prioritet, dodao je Kukić, bit će koncentriranje cijele ekonomske i poslovne pameti koju imamo kako bi na taj način stvorili pretpostavke za privlačenje i domaćeg i stranog kapitala, te za otvaranje radnih mjesta, što će omogućiti poboljšanje životnog standarda ljudi.

Inzko: Drago mi je što konačno imamo mandatara

Premda ne poznajem Slavu Kukića, drago mi je što konačno imamo mandatara, prokomentirao je Feni izbor Slave Kukića na mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko. On je istaknuo da mandatar sada mora dobiti većinu u parlamentu.

“Jučer smo obilježili godinu dana bez vlade u Belgiji i ne želim da se to ponovi u BiH i da do 3. listopada ne dobijemo novu vladu. Zato mi je drago da imamo mandatara”, izjavio je Inzko, koji je dodao da građani očekuju brzo formiranje vlade.

“To je moja poruka Kukiću i svima u parlamentu. Što prije formirajte vladu jer je to u interesu građana”, naglasio je Inzko.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*