Kulturni forum u BiH: Ne zavarajte Zemaljski muzej BiH

Kulturni forum u BiH podržava opravdane zahtjeve Zemaljskog muzeja BiH i kulturnih institucija BiH za prioritetnim rješavanjem njihovog statusa.

U priopćenju za javnost Formum ističe kako traži poštivanje postojećih zakona na osnovu kojih su utemeljene, zakona iz kojih proizilaze njihova prava i obveza, kao i prava i obveze Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom institucije vlasti u BiH imaju dva izbora., prvi da osiguraju poštivanje zakona koji su usvojeni na razini BiH do Daytonskog sporazuma, i drugi da Parlamentarna skupština BiH donese nove zakone koji se odnose na ove institucije.

Kulturni forum u BiH ističe da je Strategija kulturne politike BiH predvidjela kao prioritetno rješavanje statusa Zemaljskog muzeja BiH jer predstavlja opći interes BiH. Ovaj dokument usvojen je 2008. godine od strane Vijeća ministara BiH i do danas ova obveza prema Zemaljskom muzeju i drugim institucijama nije realizirana.

Kulturni forum smatra nedopustivim što su radnici i suradnici Zemaljskog muzeja dovedeni u situaciju da zatvore sve objekte 4. listopada.

Kulturni forum poziva sve nadležne institucije da reagiraju u skladu sa svojim odgovornostima, kako bi se normalizirao rad Zemaljskog muzeja kao i drugih institucija i osigurala egzistencija vrijednih radnika i suradnika

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*