Kusturica je Andrićgrad sagradio na zemlji čiji su vlasnici Bošnjaci, potomci Pašana Hadžića

andricgradNakon što su još 2011. godine, prije nego što je i postavljen temeljac za Andrićgrad, nasljednici višegradskog zemljoposjednika Pašana Hadžića uputili dopise u kojima su upozorili da se na njihovoj zemlji ne može graditi i na koje im niko od nadležnih nije odgovorio, danas su sazvali konferenciju za novinare na kojoj su govorili o pravnoj bitci za povrat svoje zemlje.

Kako su istakli, Andrićgrad je bespravno napravljen na Pašanovoj zemlji. “Mi imamo dokumente iz grunta koji pokazuju da smo ranije bili vlasnici, a sad su to Vlada Republike Srpske, Općina Višegrad i Emir Kusturica. Pokrenut ćemo proces protiv njih”, istaknuo je jedan od nasljednika Muhamed Pršeš.

Obitelj, istaknuto je na konferenciji za novinare, ne želi novac nego sačuvati ponos svog djeda.

Potomci Pašana Hadžića rekli su da će, ako treba, ići i do Stasbourga. Kad je riječ o odnosu vlasti prema njima, rekli su da nitko nije pokazao interes za njihov problem. Podršku su dobili od OHR-a.

Esad Hrvačić, odvjetnik potomaka Pašana Hadžića, rekao je da je Općina Višegrad sagradila Andrićgrad, ali se ispostavilo da se radi o zemljištu u privatnom vlasništvu obitelji Hadžić.

Riječ je o dva dijela, jednom od 7,5 dunuma zemlje, koji nije bio nacionaliziran, te drugom od 22 dunuma koji je nacionaliziran.

“Situacija je specifična. Iskoristili su priliku. Nisu izvršili denacionalizaciju zemljišta, već uzeli društveno vlasništvo. Očekujemo da će organi općine praviti opstrukcije u smislu dobivanja dokumentacije. Moj odvjetnički tim će pokrenuti postupke što prije. Osim ove imovine, ova obitelj ima jako puno imovine i puno nezakonitosti koje su im se dogodile”, pojasnio je Hrvačić.

Elzana Višnjić, koja je također jedna od potomaka zemljoposjednika Hadžića, govorila je o Višegradu.

“Taj grad je uvijek bio multietnički i bit će opet. Možda ne uskoro, ali hoće. Narod treba živjeti skupa. Nitko nema pravo otimati tuđu zemlju. Mi tražimo svoje, što su naši roditelji dobili. Kompletno ušće na kojem se treba graditi manastir Dečani pripadao je našem djedu”, rekla je Višnjić.

Kako je rečeno, vlasti u RS-u iskoristile su Zakon o premjeru i katastru koji je svojevremeno donešen po hitnom postupku, nakon što je Ustavni sud stopirao dotad korišteni Zakon o katastru. Međutim, vlasti jesu promijenile naziv zakon, ali nastavile su raditi po starom, što omogućuje oduzimanje imovine onima koji se trenutno ne nalaze na njoj. A potomci Pašana Hadžića žive u Švicarskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*