Kusturica ne odustaje: Okupatorska karaula u Trebinju neće biti nacionalni spomenik

Režiser Emir Kusturica jučer je u Višegradu novinarima pokazao dopis Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske da se tvrđava na brdu Strač kod Trebinja ne nalazi ni na stalnoj ni na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH.

Radnici angažirani na izgradnji “Andrićgrada” u Višegradu prije nekoliko dana su počeli rušiti zid s tvrđave kraj Trebinja, zbog starog kamena, a nakon protesta građana Kusturica je u intervjuu jednom beogrdskom listu nazvao karaulu “građevinom okupatora”.

Rušenje austrougarske tvrđave, inače historijskog spomenika, izazvalo je oštre reakcije javnosti, a pojedini građani Trebinja su organizirali i proteste ispred tvrđave. Kusturica je, međutim, u izjavi novinarima u Višegradu ustvrdio “da nikada nijedna karaula nije proglašena nacionalnim spomenikom, pa neće biti ni ona na brdu Strač kod Trebinja”.

Ustvrdio je i da se “u osnovi ne uznemirava na uzbunu i navodne zabrane odvoženja kamena iz Trebinja za ‘Andrićgrad’, niti na napade iz federalnog Sarajeva”. “Mi gledamo svoja posla i gradimo grad koji je u osnovi multietnički jer sadrži građevine od srednjovjekovne srpske vlastele, turske imperije, austrougarske vladavine i neoklasicizma”, rekao je Kusturica.

Potvrdio je da će na godišnjicu početka gradnje grada od kamena, 28.lipnja, na Vidovdan, na završenom gradskom trgu biti podignut spomenik Ivi Andriću visok 2,40 metara koji će “plivati na vodi”.

“Tada će biti završen i Andrićev institut, zatim gradska kuća pa robna kuća i gradska kafana ‘Jalija’, jer se u tursko, pa i u Andrićevo vrijeme tako zvao ovaj jezičak zemlje smješten na ušću rijeke Rzava u Drinu”, rekao je Kusturica.

Predsjednica Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika kulture u BiH dr. Amra Hadžimuhamedović izjavila je nedavno kakao sam Andrićgrad predstavlja nasilno mjenjanje historije Višegrada izmišljanjem zbilje, za čiju se izgradnju koriste stari objekti iz istočne Hercegovine i Trebinja, čija je historijska jezgra na privremenoj listi, a uskoro bi trebala biti proglašena nacionalnim spomenikom kulture u BiH.

Radovi na izgradnji “Andrićgrada” u Višegradu počeli su 28. lipnja prošle godine, a Vlada Republike Srpske nedugo zatim donijela je odluku kojom korisnika sredstava za izgradnju prve faze “Andrićgrada” oslobađa primjene Zakona o javnim nabavama BiH. Istom odlukom, Vlada RS-a je tada obvezala lokalne zajednice, javna poduzeća i neka ministarstva da daju novac za ovaj projekt.

Projekt se realizira po ideji Emira Kusturice, a prema ranijim najavama koštat će oko 30 milijuna KM. Vlada Republike Srpske, tvrtka Emira Kusturice “Lotika” i Općina Višegrad ranije su formirale i zajedničko poduzeće “Andrićgrad”, a većinski vlasnik je Kusturica.

1 Comment

  1. Dobro zna kusturica da su mu filmovi za k.. i da će brzo biti zaboravljen pa se upire iz sve snage da nešto ostane iza njega.Najveće zlo je napravio Srpskom narodu.Kako reče onaj Vladika Kusturica i Brega su napravili ciganizaciju Srbije.Cijeli svijet sada Srbiju pamti kao divlju i siromašnu čergu u kojoj je kokoš pojam bogatstva a krezave žene pojam ljepote.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*