Kutle (zasad) neće biti uhićen u Sarajevu

Bosanskohercegovačka policija zasad neće uhititi Miroslava Kutlu za kojeg je Interpol izdao tzv. crvenu tjeralicu. U upravi policije Federacije BiH u Sarajevu pojašnjeno je da je Kutle preko svog odvjetnika dostavio dokaze da ima bosanskohercegovačko državljanstvo, a policija u BiH obaviještena je i o njegovu trenutačnom mjestu boravišta, u sarajevskoj općini Centar, piše u petak zagrebački Vjesnik.

Budući da je crvena tjeralica raspisana zbog neodazivanja na raspravu u jednom predmetu iz slučaja »Gradski podrum«, ali ne onom zbog kojeg je Kutle u rujnu osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora, bosanskohercegovačka policija zasad nema pravne osnove da ga liši slobode. Podsjetimo, Općinski kazneni sud krajem listopada odredilo je pritvor za Miroslava Kutlu zbog bijega, odnosno neodazivanja na spomenutu raspravu.

Damir Alagić, odvjetnik Miroslava Kutle u BiH, kazao je u četvrtak Vjesniku da je policija u Bosni i Hercegovini postupila zakonito time što ga nije uhitila po crvenoj tjeralici, dodajući da njegov klijent nije u bijegu te da se on zapravo »vratio u BiH«. »Kutle se ovdje vratio iz zdravstvenih i poslovnih razloga, i to mnogo prije nego što je za njim raspisana tjeralica u Hrvatskoj. Ta tjeralica raspisana je za postupak u kojem se on iz objektivnih razloga nije mogao odazvati raspravi, o čemu je priložena odgovarajuća medicinska dokumentacija sudu u Zagrebu«, kazao je Alagić.

Kaže i da je Kutle u svakom trenutku dostupan pravosudnim tijelima BiH. Tako je samoinicijativno otišao u Sud BiH, a Federalnoj policiji dostavljeni su dokumenti o njegovu bosanskohercegovačkom državljanstvu. Naravno, stvari stoje bitno drukčije kada je riječ o pravomoćnoj presudi protiv Kutle iz rujna za slučaj »Gradski podrum«. Bosanskohercegovačko pravosuđe, kad službeno iz Hrvatske dobije zahtjev za izdržavanje zatvorske kazne za Kutlu, mora pokrenuti postupak potvrđivanja presude i eventualno onaj za njegovo upućivanje u pritvor, kao u slučaju Glavaša.

Odluka o tome kojem će sudu u BiH prepustiti taj slučaj je na Ministarstvu pravde BiH, koje ima poseban sektor za međunarodnu pravnu pomoć i suradnju. O predmetu može odlučivati Sud BiH ili neki od sudova na nižoj razini. U Sudu BiH glasnogovornica Selma Hodžić potvrdila je da za taj sud za sada ne postoji »slučaj Kutle« ni u smislu potvrđivanja presude iz Hrvatske ni kada je riječ o eventualnom odlučivanju o izručenju. Naime, Sud BiH mogao bi eventualno odlučivati o ekstradiciji, ali budući da je Kutle državljanin BiH, taj bi zahtjev morao biti odbijen.

Odvjetnik Alagić kazao je i da Kutlina obrana »ima spreman odgovor« i kada stigne službeni zahtjev Hrvatske za provedbu pravomoćne presude iz slučaja »Gradski podrum«.

Navodno će Kutlina obrana pred pravosuđem BiH zahtjev za priznavanje presude osporavati time da nije imao pravedno suđenje te da je njegovoj osudi pridonio politički i medijski pritisak.

Ministarstvo pravosuđa RH: BiH ne može suditi za Gradski podrum

Ministarstvo pravosuđa RH opovrgnulo je u četvrtak tvrdnje pomoćnika ministra pravde Bosne i Hercegovine Nikole Sladoje da se Miroslavu Kutli za slučaj »Gradski podrum« može suditi u BiH ako Hrvatska uputi zahtjev za ustupanje kaznenog progona.

»Prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima iz 2004. godine, kazneni progon se može ustupiti ako je na području Hrvatske kazneno djelo počinio stranac s prebivalištem u stranoj državi. No, kako Miroslav Kutle ima hrvatsko državljanstvo, on se temeljem Zakona o državljanstvu smatra isključivo hrvatskim državljaninom, pa se na njega ne bi mogao primijeniti Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći, kao ni sporazum o ustupanju kaznenog progona. Prema tom sporazumu između Hrvatske i BiH, ustupanje kaznenog progona moguće je kad državljanin jedne od tih država počini kazneno djelo na terenu druge države, a to nije Kutlin slučaj.«

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Foto: Odvjetnik Alagić i Kutle snimljeni ispred Suda BiH

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*