Lagarde: Demokratski politički procesi često otežavaju

Svjetski gospodarski izgledi prilično su mračni, upozorila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, ističući da će to zahtijevati djelovanje svih zemalja, počevši s onima u Europi, kako bi se spriječilo da eskalira kriza koja nosi rizik od globalne depresije.

Za rješavanje europske dužničke krize, po njezinim će riječima, biti potrebna međunarodna pomoć, vjerojatno kanalizirana kroz MMF-a, rekla je Lagarde na konferenciji u američkom State Departmentu.

Po njezinom mišljenju, ne postoji gospodarstvo u svijetu, bilo da je riječ zemljama s niskim dohotkom, tržištima u razvoju, sa srednjim dohotkom ili super-naprednim gospodarstvima, koje će biti imuno na krizu koju vidimo ne samo da se razvija već da eskalira.

“To nije kriza koju će riješiti jedna skupina zemalja poduzimanjem akcije. Nadamo da će biti riješena aktualnim djelovanjem svih zemalja, svih regija i svih kategorija država”, istaknula je čelnica MMF-a.

Globalni ekonomski čelnici, dodala je, sada trebaju primjeniti cjelovit pristup prema rješavanju sustavnih slabosti, poput onih na koje ukazuje sadašnja dužnička kriza eurozone.

Lagarde smatra da demokratski politički procesi često otežavaju brza rješenja, dodavši da se mora riješiti sudar očekivanja tržišta s političkom stvarnošću. “Taj Gordijski čvor treba presjeći, to se treba riješiti što je moguće kolektivnije, počevši s onima u središtu ali uz potporu međunarodne zajednice, vjerojatno kanaliziranu kroz MMF-a”, rekla je Lagarde. [Doznajemo.com]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*