Lagumdžija: BiH bi mogla ući u NATO 2014. godine

Bosna i Hercegovina je na summitu NATO-a, održanom u Chicagu 20. i 21. svibnja, dobila jasanu poruku da bi summit NATO-a 2014. mogao biti summit proširenja na kojem bi Bosna i Hercegovina mogla dobiti članstvo u NATO-u, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je po povratku sa summita NATO-a u Chicagu za Agenciju Anadolija prokomentarisao događanja u Chicagu, kao i očekivanja od sutrašnjeg sastanka čelnika šest stranaka u BiH.

“Želim podsjetiti da nismo ni očekivali da MAP bude aktiviran sada, već da summit u Chicagu da zeleno svjetlo da MAP može biti aktiviran u rujnu. Čak i da smo završili odluku o vojnoj imovini u Parlamentu, opet ne bismo dobili aktivaciju, jer je MAP projektiran za rujan. Najbitnije je da zbog zastoja nismo sankcionirani za rujan”, rekao je ministar Lagumdžija, te naglasio kako je BiH dobila jasnu poruku da bi summit NATO-a 2014. mogao biti summit proširenja u kojem bi BiH mogla dobiti članstvo u NATO-u.

Komentirajući sutrašnji sastanak čelnika šest stranaka u BiH, Lagumdžija je izjavio da ne očekuje da se konačno riješi pitanje “Sejdić-Finci”, već da bi ovaj predmet mogao biti priveden kraju tijekom lipnja.

Dodao je da će, pored točaka o proračunu, vojnoj imovini i demobiliziranim vojnicima, na sastanku biti govora i o izborima u Srebrenici, te da se nada da će o tome uspjeti postići dogovor.

“Kada su u pitanju sporazum o državnoj i vojnoj imovini, pitanje demobiliziranih boraca iproračun, smatram da bi ove točke trebale sutra biti privedene kraju. Iskreno se nadam da ćemo to i uraditi, jer mislim da nikome ne odgovara da ova pitanja ostanu nedovršena. Kome to ne odgovara, morat ćemo to uraditi bez njega”, rekao je Lagumdžija.

“Demobilizirane vojnike iz oba entiteta treba dovesti u istu ravan. Njihov status se mora riješiti i treba pronaći efikasne modalitete plaćanja tim ljudima. Oni ne trebaju biti privilegirani, ali im treba dati socijalnu sigurnost”, naglasio je ministar Lagumdžija, te dodao kako je potrebno pronaći način da se, u skladu sa MMF-ovim ograničenjima potrošnje u entitetima, demobilizirani vojnici zbrinu u razumnom vremenskom roku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*