Lagumdžija predlaže da se do kraja godine održi “Dayton 2”

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija predložio je predstavnicima američke administracije da se do kraja ove godine organizira međunarodna konferencija o BiH na kojoj bi se postigao dogovor o reformama koje bi trebalo provesti kako bi se od te zemlje napravila funkcionalna država, priopćeno je iz središnjice SDP-a.

Lagumdžija, koji boravi u višednevnom posjetu SAD, sastao se u Washingtonu sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom i pomoćnikom državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philipom Gordonom te tom prigodom predložio da se do kraja godine organizira konferencija pod nazivom “Dayton 2” na kojoj bi “međunarodna zajednica izašla s konkretnim prijedlogom poboljšanog ustavnog okvira koji bi omogućio da BiH, kao funkcionalna država, ispuni zadane ciljeve do kraja 2014. godine”.

Tijekom razgovora posvećenog, među ostalim, i uspostavi nove vlasti u BiH Lagumdžija je kazao kako je SDP opredijeljen da nakon uspostave Vlade Federacije BiH bude formirana vladajuća većina i na razini države na osnovi jasno definiranog programa i podjele odgovornosti za njegovu provedbu.

Lagumdžija je Steinbergu i Gordonu, kako stoji u priopćenju, zahvalio na potpori koju su SAD uvijek pružale BiH, “posebice tijekom procesa uspostave vlasti nakon izbora” 2010. godine, naglašavajući kako je uvjeren da će SAD i dalje davati potporu uspostavi koalicije na razini BiH koja bi bila temeljena na jasnom programu i podjeli odgovornosti na putu ka NATO-u i Europskoj uniji.

2 Comments

  1. Polako zaletio si se brzna se kaznjava.Lagumdijica tvoja platvormaska stranka fasizma. Posjetiosi Amercke slobodne zidare koji u svjetu stvaraju nered.Busnu i Hercegovinu koju ti i tvoja fasticka stranka Hrvate ignorira i iseljava. Takva drzava nemoze postojati.

  2. Nije Zlatko Lagumdzija nista predlozio, nego je odrzavanje Daytona 2 predlozio kongresmen Michael Turner, i to ne prvi put. O Turnerovoj ideji da se odrzi Dayton 2 pisala je i Hrvatska rijec, a on ja Lagumdzijin posjet iskoristio da ideju ponovo izlozi.
    Na web siteu SDP-a BiH, u izvjescu o Lagumdzijinu posjetu, stoji: “Kongresmen Turner je rekao da je uloga SAD-a u BiH da osigura međunarodnu podršku za ustavne promjene koje bi omogućile da BiH prvo postane članica NATO, a onda i EU. Turner je rekao da je došlo vrijeme da SAD, nakon više od petnaest godina Dejtonskog ustava, organizuju ‘Dejton 2’, međunarodnu konferenciju na kojoj bi međunarodna zajednica izašla sa konkretnim prijedlogom poboljšanog ustavnog okvira koji bi omogućio da BiH ispuni svoje ciljeve kao funkcionalna država.”
    U susretima koje je imao nakon sastanka s Turnerom Lagumdzija je iskazivao spremnost da se ta ideja ostvari i u tome se sastoji njgeov “prijedlog”!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*