Lagumdžija i Čović razgovarali o uspostavi vlasti na državnoj razini

Predsjednici HDZ-a BiH i SDP BiH Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija sastali su se danas u Sarajevu prvi put nakon više mjeseci od zahlađenja odnosa dviju stranaka zbog uspostave vlasti u Federaciji BiH i središnjoj Bosni iz koje su isključene vodeće hrvatske stranke, a uoči sutrašnje sjednice Parlamenta BiH, potvrdio je za medije u Mostaru čelnik HDZ-a BiH, prenosi Onasa.

“Napredak je u tome što smo razgovarali. Sve drugo govoriti o napretku u sadržaju razgovora u ovome trenutku bilo bi preambiciozno. Uglavnom, susret s gospodinom Lagumdžijom je održan uoči sastanka u Parlamentu BiH oko izbora vodstva Parlamenta”, rekao je Čović.

Za sutra je u Sarajevu zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a Čović je nakon razgovora s Lagumdžijom, kao i s čelnikom Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem, te telefonskih kontakata s čelnicima SNSD-a Miloradom Dodikom i SDS-a Mladenom Bosićem, u izjavi za medije odbacio mogućnost da najveće hrvatske stranke, dva HDZ-a budu isključeni iz vlasti.

“Ja mislim da ta opasnost ne postoji. Razgovori koje sam vodio s Lagumdžijom, Radončićem, Dodikom i Bosićem su jamstvo da ne postoji mogućnost da se hrvatski blok ili legitimna volja Hrvata eliminira iz zakonodavne vlaste, kolegija, i izvršne vijeća ministara”, dodao je Čović.

Odbio je otkriti druge pojedinosti vezane za susret s predsjednikom SDP-a BiH.

Prema medijskim navodima, Lagumdžija i Čović su više od dva sata razgovarali u jednom sarajevskom restoranu.

Potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hadžić, koji je zajedno s Lagumdžijom bio na sastanku, rekao je da su predstavnici obiju stranaka “u konstruktivnom ozračju iznijeli stajališta vezano za uspostavu državne vlasti”, te mogućnosti da se postigne rješenje kojim bi bile zadovoljne sve strane.

“Ponovno ćemo razgovarati ne dovodeći u pitanje suradnju koju SDP ima sa strankama potpisnicama Platforme jednako kao niti suradnju HDZ-a BiH s HDZ 1990. U sljedećih nekoliko dana očekujemo postizanje dogovora o formiranju vlasti na državnoj razini kako bi što prije krenuli putem EU i reformi”, rekao je Hadžić.

SDP BiH predvodi blok stranaka koji je, zajedno sa Strankom demokratske akcije, HSP-om BiH i Narodnom strankom Radom za boljitak, izabrao izvršnu vlast u Federaciji BiH i Srednjebosanskom kantonu, što su iz dva HDZ-a ocijenili nezakonitim.

2 Comments

  1. Jel to onaj Čović koji je odbijao razgovarati sa SDP -om i osobno sa Lagumđijom, kad su njega i njegove satelite istisnuli iz Federalne vlada. Činimi se da je on bio za Državnu vlast bez Platformaša.Draga je Čovićima fotelja znaju oni kako je to 20 godina bilo fino krasti i na tuđoj grbači živjeti i to u ime HRVATA

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*