Lagumdžija nakon susreta s Dodikom: Samo SDP i SNSD su nezaobilazni

Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija, zaključili su na današnjem sastanku u Banjoj Luci da je u interesu ove dvije stranke, ali i ostalih, da što prije budu formirana tijela vlasti na razini BiH.

Izaslanstva SNSD-a i SDP-a će, kako je rekao Dodik nakon višesatnog sastanka koji nije bio službeno najavljen, krajem idućeg tjedna, na razgovorima u Sarajevu, službeno razmotriti moguće odgovore na otvorena politička pitanja u BiH, u vezi s ustavnim promjenama, državnom i vojnom imovinom, statusom Distrikta Brčko i popisom pučanstva.

“Razumijemo izborne rezultate. SDP je nezaobilazan u formiranju vlasti”, rekao je Dodik.

“Ranije smo razgovarali s drugim političkim strankama iz Federacije BiH i usuglasili određene stavove, a u okviru Republike Srpske (RS) sa Srpskom demokratskom strankom (SDS) i na nivou BiH nastavljamo u okviru platforme o usuglašenom djelovanju. Imamo namjeru da odblokiramo određena pitanja koja stoje na putu ka europskim integracijama”, rekao je Dodik.

Zlatko Lagumdžija je kazao da je danas samo napravljena neka vrsta inventure političkih stavova ove dvije stranke, te da nije nepoznato da se oni u velikoj mjeri razilaze.

“Međutim, postoji puno toga u čemu se i danas možemo naći. Svi smo svjesni činjenice da su izazovi koji su pred ovom zemljom i njezinim građanima neusporedivo veći nego što o njima danas možemo dati odgovor. Svjesni smo socijalnih, ekonomskih i drugih problema, ali i da ova zemlja ima veliku šansu da ubrza put ka euroatlantskim integracijama, da postane pozitivna politička i regionalna priča koja će biti pretpostavka za ozbiljnije ekonomske projekte”, rekao je Lagumdžija.

On je istaknuo da su samo SDP i SNSD nezaobilazne političke činjenice ukoliko se stvari u BiH žele pomaknuti naprijed, a da su svi ostali “zaobilazni”, na šta je Dodik dodao da SNSD ima dogovor sa SDS-om, koji je za ovu stranku nezaobilazan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*