Lagumdžija i Jeremić ocijenili kako ima dobre volje za rješavanje otvorenih pitanja

Ministri vanjskih poslova Srbije i Bosne i Hercegovine, Vuk Jeremić i Zlatko Lagumdžija, potpisali su u Beogradu sporazum o pružanju međusobne konzularne pomoći državljanima dviju zemalja u trećim zemljama te su se zauzeli za zajedničko rješavanje otvorenih pitanja ocjenjujući kako za to ima dobre volje i pozitivnih okolnosti u regiji.

Jeremić i Lagumdžija izjavili su novinarima nakon sastanka kako nema zapreka za potpunu “funkcionalnu suradnju vlada dviju država u zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja”.

Za početak, dogovorili smo se da se u najkraćemu mogućem roku sastavi popis svega onoga što Srbija smatra da se treba zajednički rješavati i svega onoga što BiH smatra da se treba zajednički rješavati, i da, isto tako, osnujemo operativno radno tijelo koje bi, pošto taj popis bude završen, pristupilo rješavanju tih točaka, rekao je Jeremić.

Dodao je kako vjeruje da dvije zemlje imaju zajedničku budućnost u sklopu procesa europskih integracija te je ocijenio da se dosta toga može učiniti kako bi i Srbiji i BiH bilo lakše u tom procesu. Konkretan rezultat razgovora u proteklih nekoliko tjedana, po njegovim riječima, jest potpisivanje sporazuma o pružanju međusobne konzularne pomoći za državljane BiH i Srbije u trećim zemljama, gdje Srbija ili BiH nemaju diplomatsko-konzularno predstavništvo.

Jeremić je također najavio mogućnost da se, radi racionalizacije troškova, takav oblik suradnje ponudi i drugim zemljama regije po ugledu na “nordijski model” zajedničkog korištenja objekata u trećim zemljama.

Srbijanski ministar vanjskih poslova izrazio je zadovoljstvo što je Lagumdžija odabrao Beograd za svoj prvi službeni posjet otkako je preuzeo dužnost bosanskohercegovačkog ministra vanjskih poslova.

Ocjenjujući vrlo važnim utvrđivanje zajedničkog interesa u rješavanju otvorenih pitanja između vlada dviju zemalja, Lagumdžija je podsjetio kako se u protekle dvije godine stvara pozitivno ozračje koje potiču predsjednici Srbije, Hrvatske i BiH intenzivnom komunikacijom između predsjednika dviju zemalja i tročlanog Predsjedništva BiH.

Odgovorajući na pitanja novinara o stajalištu BiH u vezi s Jeremićevom kandidaturom za predsjedatelja Opće skupštine UN-a, Lagumdžija je rekao kako se BiH nada da će u sklopu grupacije zemalja istočne Europe biti postignut dogovor između Jeremića i drugog kandidata (litavska veleposlanica pri UN-u Dalia Leinarte).

U sklopu službenog posjeta Beogradu Lagumdžija je u utorak navečer o odnosima dviju zemalja i njihovim europskim integracijama razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, a o parlamentarnoj suradnji tih dviju zemalja danas je razgovarao i s predsjednicom srbijanskog parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*