Lagumdžija: Nema rekonstrukcije Vlade FBiH; Čović: Rekonstrukcije će biti

U razgovoru kojeg u petak prenose banjalučke Nezavisne novine, lider SDP BiH i novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija odbacio je tvrdnje da uskoro slijedi rekonstrukcija Vlade Federacije BiH koja je sastavljena od stranaka potpisnica tzv. Platforme, a bez HDZ BiH i HDZ 1990. Na konstataciju novinara da se u posljednje vrijeme, prije svega od strane Dragana Čovića, često spominje pitanje rekonstrukcije Vlade Federacije BiH i pitanje može li reći postoji li takva mogućnost i koliko je to uopće izvjesno, Lagumdžija je odgovorio:

– I mi koji na različitim razina predstavljamo SDP trudimo se napraviti različite vrste rekonstrukcija. Prije svega želimo napraviti potpunu rekonstrukciju sustava vrijednosti koji je do sada bio na sceni i koji je u potpunosti bio poremećen. Želimo promijeniti način razmišljanja političkih elita u odnosu na odgovornost koju imaju, a za koju nismo sigurni jesu li je svi svjesni i žele li je biti svjesni.

Nadalje, želimo napraviti rekonstrukciju prioriteta vlasti i učiniti sve da se u fokus pažnje vrate problemi običnog čovjeka. Ono što također zahtijeva rekonstrukciju su odnosi unutar Bosne i Hercegovine na način da bude vraćeno povjerenje među političkim subjektima izgubljeno nakon pada travanjskog paketa ustavnih amandmana iz 2006. godine.

Spremni smo na izgradnju nove, drugačije atmosfere u državi, na izgradnju ozračja čija će karakteristika biti međusobno povjerenje i solidarnost i želimo da i drugi to budu. Mi želimo da rješavamo probleme, a ne da stvaramo nove.

S obzirom na unutarstranačke probleme koje oba HDZ-a evidentno imaju i veliki broj nezadovoljnika, moram kazati i to da donekle razumijem njihovu potrebu i inzistiranje, pogotovo u javnim istupima, na rekonstrukciji federalne vlade, ali to jednostavno nije realno u ovom trenutku. Vlada FBiH radi dobar posao i ima punu podršku SDP-a. Sve dok je tako od rekonstrukcije nema ništa.

S druge strane, s HDZ-om smo u partnerskim odnosima na razini BiH i u jednom broju kantona. Mi očekujemo pozitivne rezultate tog partnerstva i ukoliko se pokaže da su te vlade, zahvaljući HDZ-u, bolje, efikasnije i odgovornije možemo razgovarati o tome kako da ta pozitivna iskustva prenesemo i na druge vlade.

Na kraju ću reći i to da smatram neprincipijelnim inzistiranje na rekonstrukciji samo jedne entitetske vlade, posebno ako je argument da na svim razinama vlasti trebamo imati istu parlamentarnu većinu, s čime se ja, uzgred rečeno, ne slažem. Osim toga, mislim da u federalnoj vladi teško da ima mjesta za više od dvije stranke iz trojke SDP, HDZ i SDA.

Čovićeva reakcija

Ekspresno je na Lagumdžijimu izjavu, reagirao predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, od kojeg su novinari danas  zatražili i komentar izjave predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije da rekonstrukcije Vlade Federacije BiH neće biti:

– Mi smo rekli što smo imali reći o toj temi. Ja sam siguran sam da ćemo u razumnom vremenu imati rekonstrukciju Vlade Federacije BiH, sukladno ustavu i zakonu, koja će uvažiti legitimne predstavnike hrvatskog naroda i njihov rezultat na proteklim izborima, kazao je Čović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*