Lagumdžija kod Stankovića: Nove vlasti u BiH bit će formirane u veljači

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je danas, gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 Hrvatske televizije da očekuje kako će nove vlasti u Bosni i Hercegovini biti formirane tijekom idućih mjesec dana. Po Lgumdžijinim riječima, SDP BiH će u procesu formiranja vlasti pokušati okupiti što više političkih snaga za izlazak BiH “iz blata u kojem se sada nalazi”.

Na pitanje voditelja emisije Aleksandra Stankovića o tome zanemaruje li se legitimitet hrvatskih glasova eventualnim isključivanjem dva HDZ-a iz vlasti, Lagumdžija je kazao da određeni legitimitet u tom smislu imaju i HSP i NS Radom za boljitak, ali i sam SDP.

– HDZ BiH je dobio oko 45 posto hrvatskih glasova, a ostale hrvatske stranke, uključujući tu i SDP, dobili su preostale glasove Hrvata, kazao je Lagumdžija i dodao da je silj SDP-a pomiriti nacionalno i građansko u BiH.

– Trenutno imamo situaciju da nisu svi građani jednakopravni na svakom dijelu BiH. Međutim, to se ne može postići davanjem ekskluziviteta određenim narodima na određenom teritoriju, već upravo reformom Ustava BiH, kazao je.

Lagumdžija je ustvrdio da je put BiH ka EU i NATO-u kapitalan za sve narode i građane u BiH te napomenuo kako je došlo vrijeme da se političke snage u BiH okupe oko europskih vrijednosti, kao što su antifašizam, zajednička društva, borba protiv ksenofobije, kriminala.

Stanković je potom iznio opasku da je HSP na kalendarima imao slogan “Za dom spremni”, što i nije baš u duhu antifašizma, na što je Lagumdžija odgovorio da u platformi koju je SDP usaglasio sa SDA, HSP, i NS Radom za boljitak, nije tretirano to pitanje, već pitanja poput obračuna s kriminalom i korupcijom.

“Mi ćemo ići u vlast samo sa strankama koje su spremne povući BiH iz blata, a nikako ne želimo ponoviti prethodne četiri godine”, rekao je Lagumdžija.

Naveo je i kako pozicija predsjedatelja Vijeća ministara BiH nije ključni problem u procesu formiranja vlasti.

On je također istakao kako predsjednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović pri razgovorima i rješavanju pitanja u područjuu, pa i u BiH, moraju uključiti i trećeg partnera – Bosnu i Hercegovinu. U suprotnom, naveo je Lagumdžija, mogu blago rečeno doći u situaciju da njihovi napori rezultiraju posve suprotnim od dobrih namjera.
Lagumdžija je gostujući u ovoj emisiji odbacio i sumnjičenja da je veliki osobni imetak stekao na nezakonit način.

Lagumdžija protiv izručenja Tihomira Purde
Po Lagumdžijinu mišljenju hrvatski branitelj Tihomir Purda ne bi trebao biti izručen Srbiji. “Mi u BiH imamo vrlo ružna slična iskustva, gdje se Srbija ponašala kao neka vrsta lokalnog žandara”, rekao je predsjednik SDP-a BiH.

Izrazio je nadu da će u Srbiji biti dovoljno razuma i mudrosti da ipak ne pravi više takve izlete. To ne treba Srbiji, na kraju krajeva, to ne treba nikome.

13 Comments

 1. lagumdjija laze o izbornim rezultatima hrvata bih-sebi je prisvojio sve hrvatske glasove koji nisu na izborima ni bili,bogat je mundjos napljackao se u korumpiranoj bih,,stankovic je preblag bio prema vodji patriotske lige bih,,a ostar kao britka sablja bio kada je svojim emisijama rusio DOMOVINSKI RAT I DOMOLJUBE–NAZALOST TO JOS U LEPOJ NJEGOVO PROLAZI.

 2. G. Bosanski lonazc Lagumdzijic.Na cijoj si ti platnom listi, listi Bosanski mudjadina. Ti mrzis Hrvate, okupljas oko seba Hrvatsku olos. Znadni da ti to nece lako proci. Hrvati nisu naivni da ti mozes sa njima manipulirat.

 3. Kakve li samo lazi??? Lagumdzija je potpisao izravan izbor hrvatskoga clana predsjednistva pred najvecim hrvatskim sinom Zvonkom Jurisicem!

 4. Mi smo sigurnio sve dok ce na vlasti biti HSP, i neka Hdz nauci nesto od te stranke koja nikad nije izdala interese Hrvata!

 5. Šta je HDZ – ovci malo ste se prepali ostajete bez funkcija u Federaciji nema lopovluka pa ste aktivni na forumima…UŽIVAJTE U OPOZICIJI 4 GODINE.Pozdrav za sve Pravaše koji nisu nikad izdali Hrvatske interese kako u Hrvatskoj tako i U BiH !!!

 6. HDZ kuka i sada imaju glasnogovornika Vlajkija i bivšeg radikala koji laprda o HSP.Vlajki serajki u korist REPUBLIKE ŠUMSKE izlaže svoje političke ludosti o HSP.

 7. Ima jos idijota koi pdrzavaju Bosanski lonac. Lagomdzijic, Komsic i jos par Hrvatski izroda, izroda koi podrzavaju Komsica, Lagumdzijica i ostalu balkansku pasminu. Svi ti kreteri zele Hrvate strpat u taj ludi bosanski lonac.

 8. Eto HSP i drugovi su ostavili zajedno sa Lijanovicima ZH zupaniju u minusu od 46 milijuna KM.

  Gledacemo Jurisica na sudu, mozda mu brat po marksizmu naruci i uzivo prijenos!

 9. Biće ponovo suđenje Čoviću i lopovima iz HDZ BiH koji su pokrali i prodali u bescjenje sve narodno.Podnjeti tužbe protiv svi HDZ malverzacija od 1995 DO 2010 godine.

 10. Večih izdajnika i lopova od HDZ-ea nema.Pa ovdje je negad živjelo puno više Hrvata ko ih je vodio od 1990 ZNA SE.Oni se ne bore za povratak ljudi svojim domovima več se bore za fotelje i to traje 20 god,pa ko je ovdje više lud a ko zbunjen.Treba dati i drugima priliku nema niko monopol nad jednim narodom.Zamolijo bih Čovića da mu Dodik na slijedečim izborima prebaci kojeg srbina iz rs u federaciju tj da promjeni prebivalište privremeno kako bih glasova za naše domoljube HDZ I našu Borjanu jer su to radili u mjestima Glamoč,Petrovac,Kupres,Drvar svi srbi koji tamo žive su glasali za HDZ I Borjanu da bi zaštitili naše interese. Hvala im Puno ali nisu uspjeli tu smo mi pravaši istinski borci za Hrvatska pitanja !!!

 11. Slazem se – nitko nema monopol nad jednim narodom. No, vlast se u civiliziranim zemljama, dakle u onima u kojima ne postoji monopol jedne partije, osvaja na izborima. Na kojim je izborima pobijedio HSP? Jesam li nesto propustio?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*