Lagumdžija: Ministri iz SDA u Vladi FBiH sami bi dostojanstveno trebali napustiti vlast

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija, federalni premijer Nermin Nikšić te predsjednici vlada Tuzlanskog, Sarajevskog, Bosansko-podrinjskog, Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona u Tuzli su jučer održali zajednički sastanak.

Kako izvještava Dnevni avaza, tema razgovora bila je mogućnost jačanja ekonomije u kantonima gdje SDP ima većinsku vlast. Razgovaralo se i o refleksijama posljednjih političkih događanja i novoj koaliciji. Sastanku su prisustvovali i direktor „Elektroprivrede BiH” Elvedin Grabovica kao i direktor „Autocesta FBiH” Ensad Karić.

“Već sljedećeg tjedna postoji mogućnost da normalno počnu funkcionirati nove, osvježene vlade kantona. Nova suradnja SDP-a i SBB-a fokusirana je na ekonomski oporavak”, kazao je Lagumdžija.

On je naglasio da će nova vlast vrlo brzo izaći u javnost s konkretnim projektima jačanja gospodarstva, čiji su razvoj znatno usporavali ministri iz reda SDA na svim razinama vlasti.

“Angažirali smo mladu grupu eksperata iz bankarstva i ekonomije koji bi trebali utvrditi koji su to procesi za brže novčane tokove. Prosječno vrijeme naplate u FBiH je dva i pol mjeseca. To je više nego sporo. Potpuno sam uvjeren, kada je u pitanju nova koalicija sa SBB-om, da ćemo imati jednog dobrog partnera, jer gospodin Radončić dolazi iz realnog sektora. On zna kako se s problemima suočava i što treba raditi na jačanju ekonomije”, dodaje Lagumdžija.

Na sastanku je analizirana mogućnost novih investicija u FBiH koje bi svojim mehanizmima trebalo pomoći i Vijeće ministara BiH.

Prošle godine zabilježen je trend povećanja zaliha u FBiH za 500 milijuna maraka, dok su potraživanja kupaca veća za 430 milijuna. Također, kreditni plasmani banaka bili su manji za 550 milijuna maraka, zbog čega je i raskinuta koalicija, jer su ministri iz reda SDA opstruirali ekonomski napredak, zaključio je lider SDP-a.

Dnevni avaz ističe da je i Glavni odbor SDP BiH utvrdio neophodnost raskida partnerskih odnosa sa SDA i uspostavljanja odgovarajućih ih odnosa sa SBB BiH te naložio uspostavljanje novih odnosa u što kraćem roku kako bi se ostvarila puna zaštita interesa BiH, njenih naroda i građana u institucijama vlasti, priopćeno je iz vrha ove stranke.

“Glavni odbor dao je jednoglasnu podršku svim organima SDP-a koji su proteklih tjedana intenzivno radili, a posebno predsjedniku Zlatku Lagumdžiji, za dosadašnje razgovore i vođenje pregovaračkog tima”, priopćeno je iz SDP-a.

Brza smjena ministara u pojedinim županijskim vladama FBiH trebala bi biti primjer i ista praksa promjene vlasti na smatra Federacije. To je neminovno, smatra Lagumdžija.

“Kao i u svakoj demokratskoj zemlji, ministri iz SDA u Vladi FBiH sami bi dostojanstveno trebali napustiti vlast. Odlazak s ministarske funkcije nije propast svijeta, a biti lider oporbe časno i pošteno je vrlo pozitivno. Doskorašnje ponašanje lidera oporbe Fahrudina Radončića, koje mu je dalo razvojnu šansu, trebalo bi biti primjer stranci SDA”, izjavio je Lagumdžija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*