Lagumdžija: Nakon sastanka u Bruxellesu bliži smo nego ikad rješenju slučaja “Sejdić-Finci”

zlatko-lagumdzija-ministarNakon sastanka u Bruxellesu mislim da smo mnogo bliže rješenju za provedbu presude “Sejdić-Finci” nego što smo ikada bili, kazao je u izjavi za Agenciju Fena predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija.

Precizirao je da aktualni prijedlog podrazumijeva izbor članova Predsjedništva BiH direktnim glasanjem. “Posebno je važno da će ovo rješenje dovesti do konačne sahrane Prudskog sporazuma”, naglasio je Lagumdžija.

Istaknuo je da će predloženi model omogućiti svakom građaninu BiH da se kandidira, ali i da se direktno opredjeli koga želi u Predsjedništvu BiH, kao svog kandidata. Model je uvažio mnoge principe koje su predložila dva HDZ-a uz određene dopune međunarodne zajednice.

“Ovo je na neki način pokušaj pomirenja nacionalnog i građanskog, a ne zaboravljajući da u BiH žive Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ali i oni koji se jednostavno izjašnjavaju kao građani BiH”, rekao je Lagumdžija.

Narednog tjedna bit će iskorištene za usuglašavanje detalja kako između stranaka, tako i s Središnjim izbornim povjerenstvom BiH. Lagumdžija je optimist, te je uvjeren da će do dolaska visoke delegacije iz Bruxellesa, sredinom travnja, problem implementiranja presude “Sejdić-Finci” biti konačno prevaziđen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*