Lagumdžija: Ne postoji tajni dogovr s Čovićem, nismo dogovorili treći entitet

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija odbacio je optužbe čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) da SDP najnovijim potezima i raskidanjem koalcije SDA – SDP generira novu krizu u BiH.

“Odgovorno tvrdim da smo pristali na njihov (SDA) ultimatum i pustili da država bude na privremenom financiranju, da bi sada ušli u krizu za koju SDP ne bi želio odgovarati jer bi to bila kriza koja bi bila direktno rušenje države. Čuo sam da nema za šta me nisu optužili u Sarajevu, Tuzli, Zenici… Između ostalog, jedan me novinar u Sarajevu pitao: ‘Kad ste dogovorili s Čovićem treći entitet kao uvjet?’ Vidite dokle to ludilo ide. Zvao sam gospodina Čovića da ga pitam da nije negdje pričao kakvu glupost. On je odgovorio: ‘Bože sačuvaj, da si to sa mnom dogovorio, gdje bi mi bio kraj.’ Radi se o tome da se očigledno vodi specijalni rat. Ne postoji nikakav tajni dogovor. Sve što sam radio je javno”, izjavio je Lagumdžija danas u Zenici, gdje je u tijeku sjednica Glavnog odbora SDP-a .

Precizirao je da su pozicije SDP-a jasne, a to znači “Sejdić – Finci” – DA, tri izborne jedinice – NE.

Lagumdžija je rekao da premijeri SDP-a na razini FBiH i u kantonima imaju stalne opstrukcije u provođenju ekonomskih i socijalnih reformi te u implementaciji izbornih rezultata.

“Upozoravali smo Sulejmana Tihića i javno i na sastancima najužih rukovodstava dvije stranke, kako mi zaista smatramo da se SDA treba i može transformirati iz pokreta u jednu umjerenu modernu stranku i da je to interesu čitave zemlje. Nažalost, proračun i posljednja događanja su pokazali da se u tome nije uspjelo”, kazao je Lagumdžija.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*