Lagumdžija: Odnosi BiH i Hrvatske mogu ući u veliku krizu i dovesti do trgovinskog rata!

Ne riješe li Hrvatska i Bosna i Hercegovina u idućih petnaest mjeseci niz postojećih problema između dviju država, bilateralni će odnosi ući u veliku krizu, a ona podrazumijeva i neku vrstu trgovinskg rata, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija komentirajući rezultate svog prvog službenog posjeta Hrvatskoj.

U izjavi za sarajevski “Dnevni avaz” od četvrtka Lagumdžija je rekao kako inzistira da se otvorena pitanja ne rješavaju po načelu “švedskog stola”, što znači da na dnevnom redu ne smiju biti samo ona pitanja koja Hrvatska smatra bitnima.

U protivnom ne treba isključiti intervenciju Bruxellesa, rekao je.

“Inzistirao sam da se u idućih deset dana učini hitna inventura otvorenih pitanja s obje strane. Potrebno je uspostaviti privremeno povjerenstvo koje bi izradilo sažetak onoga što je godinama neriješeno, ali i akcijski plan otvaranja tih pitanja u paketu”, rekao je.

Za BiH je neprihvatljivo da se, primjerice, rješava pitanje Neuma, a ne riješi se pitanje Ploča ili granica. Nužno je i to da između BiH i Hrvatske postoji sedam, a ne predviđena dva granična prijelaza, rekao je jer “Ako budemo imali dva, završit ćemo bez ijednoga”.

Lagumdžija inzistira na smanjenju vanjskotrgovinskog deficita BiH u razmjeni s Hrvatskom jer “nema nigdje na svijetu” takvo što.

“Ako se ove stvari ne riješe sistemski, za godinu ćemo biti u poziciji da ništa nije riješeno, a ako se to dogodi, bojim se da ćemo ući u ekonomsko-trgovinski kaos između dviju zemalja koji će biti na štetu svih”, ističe ministar vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija tvrdi kako Hrvatska BiH zapravo prodaje 90 posto onih proizvoda koje ne može prodati nigdje drugdje, a BiH pak takve proizvode može kupovati bilo gdje.

BiH inzistira da joj se vrati imovina koju posjeduje u Hrvatskoj, od dječje bolnice u Cavtatu preko hotela u Dubrovniku do imovine “Šipada” i “Energoinvesta”, rekao je Lagumdžija, prenosi Hina.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*