Lagumdžiju primio kompletan državni vrh, izuzev premijera Milanovića

Bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija bio je u srijedu u službenom posjetu Hrvatskoj gdje ga je, izuzevši premijera Zorana Milanovića, primio praktički cijeli državni vrh (predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Sabora Boris Šprem, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić).

Nakon sastanka s Vesnom Pusić, Lagumdžija je izjavio kako je dogovoreno formiranje zajedničkog povjerenstva s ciljem da se počne sa sukcesivnim rješavanjem otvorenih pitanja od kojih je većina čisto birokratske naravi te nema političkih razloga da ih se ne riješi, piše Vjesnik.

“Razgovarali smo o protoku ljudi, roba i kapitala, rješavanju graničnih problema, o imovinsko-pravnim odnosima. Važno nam je da stvari počnemo sistematizirati već sada, jer inače ulazimo u situaciju da više ne možemo riješiti neke probleme”, izjavio je Lagumdžija. Zahvalio je Vesni Pusić na pomoći pri europskoj agendi, te bosanskohercegovačkom putu k NATO-u. Pusić je rekla kako se nada da će NATO prepoznati i nagraditi važan dogovor o vojnoj imovini te nakon sastanka na vrhu Saveza u Chicagu, u svibnju ove godine, aktivirati Akcijski plan za članstvo u NATO-u.

Ministrica je istaknula da Hrvatska vidi BiH kao partnera s kojim dijeli velik broj zajedničkih interesa. “Iskustva iz prošlosti su nam pokazala da nam nitko ne može pomoći ako sami sebi nećemo pomoći. Cilj nam je stabilnost i prosperitet regije, a to moraju voditi zemlje iz regije”, izjavila je Pusić. Kazala je da Hrvatska želi što brži napredak i stabilnost BiH, te napredak u euroatlantskom partnerstvu u čemu će Zagreb pomoći Sarajevu.

Lagumdžija je naglasio kako BiH nije skup triju odvojenih naroda nego više od toga, te da bi ustavni okvir zemlje trebao biti u skladu s tim. “Moj je stav da moramo pomiriti građanski i nacionalni koncept i tako izgraditi državu”, rekao je Lagumdžija.

Kako je nedavno u Sarajevu izbjegao radni ručak s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, novinare je zanimalo postoji li osobni animozitet između njih dvojice, što je ministar kategorički odbacio. “Sa svojim drugom Zoranom imam sve osim osobnog animoziteta”, rekao je Lagumdžija.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je prigodom sastanka s Lagumdžijom izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom o imenovanju novog Vijeća ministara BiH te izrazio očekivanje da će vlade dviju zemalja ojačati gospodarsku i svaku drugu suradnju, priopćio je Ured predsjednika. “Republika Hrvatska će i dalje čvrsto podupirati BiH u njenim euroatlantskim ambicijama”, poručio je Josipović.

Šprem: Reformom izbornog zakonodavstva poboljšala bi se prava Hrvata

Predsjednik Sabora Boris Šprem je tijekom sastanka s Lagumdžijom izrazio je podršku očuvanju stabilnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH kao i nastavku reformi u toj zemlji.

“Želimo uspješan nastavak euroatlantskih integracija. U tom smislu Hrvatska pruža, te želi i dalje pružati podršku u prenošenju stečenih znanja i iskustava u pristupnom procesu”, kazao je Šprem.

Ukazao je na važnost provedbe opsežne reforme izbornog zakonodavstva u BiH kojom bi se poboljšala prava Hrvata, ali je i naglasio interes Hrvatske da Hrvati svoj položaj u BiH afirmiraju kroz evropske vrijednosti.

“U tom smislu predlažem osnivanje Centra za euroatlantske integracije u Mostaru koji bi se usredotočio na edukaciju i prijenos znanja i iskustava iz euroatlantskih procesa, informiranje građana o Evropskoj uniji i NATO-u te na pitanja izgradnje državnih institucija”, rekao je Šprem, stoji u priopčenju Hrvatskog sabora.

Izrazio je želju Hrvatske da riješi otvorena pitanja s BiH i podržao intenziviranje parlamentarne suradnje.

“Hrvatska je strateški partner i neka vrsta lokomotive za Bosnu i Hercegovinu. Za nas je izuzetno važno da ste uspješno ostvarili sve uvjete za članstvo u Evropskoj uniji”, kazao je Lagumdžija i dodao kako BiH ne želi da zbog ulaska Hrvatske u EU dođe do udaljavanja u bilateralnim odnosima.

“Zato godinu pred nama trebamo dobro iskoristiti. Imamo puno otvorenih pitanja koja su dugo na dnevnom redu. Vrijeme je da se okrenemo suradnji koja će stvoriti pozitivnu energiju”, smatra zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH.

“Svjestan sam težine problema, ali optimist sam”, zaključio je izrazivši uvjerenje kako na obje strane postoji volja da se riješe otvorena pitanja, kako stoji u priopćenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*